Держенергоефективності шукає шляхів зменшення енергетичних витрат: залучення досвіду країн ЄС

Держенергоефективності шукає шляхів зменшення енергетичних витрат: залучення досвіду країн ЄС

21.09.16 16:36 0 513
На черговому засіданні профільної Робочої групи Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, у якому взяли участь фахівці Агенства, представники народних депутатів України, органів виконавчої влади, громадських організацій, підприємств теплоенергетики, експерти, обговорено досвід Литви у проведенні аукціонів із закупівлі теплової енергії в альтернативних виробників та визначенні «граничної ціни» виробництва теплової енергії.

«Україні потрібен такий ринок тепла, умови якого стимулюватимуть виробників зменшувати свої витрати та конкурувати з іншими. Конкурентне середовище, яке потрібно створити, матиме позитивні наслідки: доступ до ринку виробників тепла з відновлюваних джерел енергії, залучення інвестицій, заміщення газу, якісні послуги для споживачів, доступний тариф. І ми продовжуємо над цим працювати, - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Робоча група розглянула такі питання: визначення граничної ціни на виробництво тепла, від якої повинні відбуватися торги альтернативних виробників, а також формування справедливої та неупередженої схеми проведення аукціонів.

У ході наради Діана Корсакайте, керівник Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", презентувала процедуру проведення аукціонів із закупівлі теплової енергії та визначення «граничної ціни» на її виробництво у Литві.

За її словами, саме проведення аукціонів є ключовою умовою забезпечення дієвої конкуренції у сфері виробництва тепла, стимулювання використання тепла, виробленого з відновлюваних джерел, а також забезпечення права споживачів на отримання найдешевшої теплової енергії.

Діана Корсакайте пояснила, що максимальна ціна виробництва теплової енергії для проведення аукціону щомісячно визначається Оператором ринку та оприлюднюється у ЗМІ. Незалежні виробники формують свої пропозиції щодо продажу теплової енергії за ціною, що не перевищує максимальну ціну.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Мiнicтр освiти i науки: ...

КОМЕНТАРІ