Луцьк: у місті спалювати відходи заборонено!

Луцьк: у місті спалювати відходи заборонено!

22.09.16 18:32 0 761
Восени кожен добрий господар приводить до ладу свій двір. Опале листя та відмираюча суха рослинність збільшують кількість відходів, які утворюються в місті в рази. І перед кожним господарем: чи то керівник, установи і підприємства, чи власник приватної земельної ділянки постає питання вивозити сміття на утилізацію і сплачувати більші суми, чи просто спалити, не маючи особливих витрат та турбот. На жаль факти спалювання відходів в межах міста в осінній період - непоодинокі. А від цього страждають всі мешканці міста.

Осінь ледве розпочалася, а до служби „15-80” та у відділ екології вже поступають скарги та звернення громадян про спалювання відходів, що призводить до забруднення атмосферного повітря та погіршення умов проживання людей.

Звертаємо увагу всіх мешканців міста: і керівників і пересічних лучан – в місті спалювати відходи заборонено! Небажання усвідомити реальну загрозу здоров'ю людини та довкіллю від продуктів згорання відходів та байдужість до страждань людей призводить до сумних наслідків.

За даними управління охорони здоров'я, у місті з року в рік зростає кількість зареєстрованих хвороб органів дихання: бронхіальної астми, хронічних бронхітів, ринітів, хронічних ларингітів, астматичних станів, алергічних ринітів. На диспансерному обліку з хронічними формами хвороб дихальних шляхів перебуває 1228 жителів міста, а в осінній період значно зростає з причин погіршення якості атмосферного повітря, яке забруднене продуктами згорання відходів та різноманітних органічних решток. А скільки ще людей просто мовчки терплять та страждають від диму в осінню пору, не звертаючись до лікарів.

Дим від спалювання листя - це концентрована сильнодіюча токсична суміш, яка, досягаючи найглибших ділянок легень, утворює там комбінації осаджених токсичних елементів, що заважають процесу засвоєння кисню в організмі. Окремі продукти згорання листя і особливо пластикових відходів, які потрапляють в купи сміття, є канцерогенними сполуками, що спричиняють розвиток ракових клітин.

Не спалюйте листя і стерню на дачних ділянках! Оскільки більшість лучан мають дачні ділянки в межах приміських садівничих товариств дим від спалювання сухої рослинності потрапляє в місто, отруюючи повітря і погіршуючи якість життя мешканцям міста. Альтернатива спалюванню – компостування органічних відходів. Ваше здоров'я у Ваших руках.

При виявленні фактів спалювання відходів або городніх залишків на території міста просимо Вас повідомляти за телефонами:

72-33-96; 72-46-95 – Державна екологічна інспекція у Волинській області;

15-80 – цілодобова служба оперативного реагування Луцької міської ради;

72-26-49 – департамент муніципальної поліції Луцької міської ради;

72-46-08 – відділ екології Луцької міської ради.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності, її залишків, а також відходів передбачено накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн.) і на посадових осіб від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.).

Відділ екології Луцької міської ради

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінниччині СБУ ...
Наступна новина: В Луцьку міський голова ...

КОМЕНТАРІ