Таїнство Вінчання: що це таке?

Таїнство Вінчання: що це таке?

23.09.16 11:57 0 14811

Вінчання - є не просто красивим обрядом чи давньою традицією. Це велике церковне Таїнство, за допомогою якого молодята отримують Божу благодать.

Вінчання, або Таїнство шлюбу - є одним з семи головних Таїнств Православної Церкви. Наречений і наречена, з'єднані любов'ю і взаємною згодою, при вільній перед священиком і Церквою обіцянці подружньої вірності в Таїнстві Вінчання отримують благодать Божу для щастя в шлюбі, для благословенного народження та виховання майбутніх дітей.

Таїнство Вінчання - це найдавніше з церковних Таїнств. Зазвичай встановлення Таїнства Шлюбу пов'язують з відвідуванням Господом Ісусом Христом весільного бенкету в Кані Галілейській, де Він зробив Своє перше чудо. Однак стародавні Святі Отці вважали, що Таїнство Шлюбу - це єдине Таїнство, яке було встановлено ще до гріхопадіння людини, в Райському саду. Причому воно спочатку було скоєно, як благодатне Божественне священнодійство, коли Сам Бог привів дружину до Адаму.

Що відбувається під час Таїнства Вінчання?

Чин Таїнства складається з двох частин - заручення і вінчання. Перша частина підводить приймаючих Таїнство до його другої частини. Заручини уособлюють природний шлюб, встановлений Богом між Адамом і Євою, з метою дітонародження. Заручини свідчать визнання Церквою тих взаємних намірів і почуттів нареченого і нареченої, які вони скріплюють в храмі перед усіма. Свята Церква підтверджує щирість даної ними один одному обітниці своїм благословенням і молитвами.

Для чого потрібні свідки?

Ще у дореволюційній Росії (в часи коли церковний шлюб мав громадянську і юридичну силу), вінчання в обов'язковому порядку відбувалося при поручителях - свідках, які брали участь в чині Таїнства, і своїми підписами в метричній книзі підтверджували акт вінчання. В даний час участь свідків у Таїнстві не є обов'язкова і визначається бажанням молодят.

У які дні не здійснюється Таїнство Вінчання?

Відповідно до канонів, Таїнство Вінчання не проводять:

  • під час 4-ох постів;
  • під час Масляниці (безпосередньо перед початком Великого Посту);
  • в Святки  (від 07.01 до 19.01);
  • під час Великодньої (Світлої) неділі;
  • по суботах, вівторках, четвергах і перед  храмовими, великими і дванадесятими святами;
  • в дні, а також напередодні  Воздвиження Хреста Господнього та Усікновення голови Іоанна Предтечі (10.09, 11.09, 26-.09 і 27.09).

По матеріалам: http://svadbagoda.org




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Україні змінено умови ...
Наступна новина: DIN 933: болт з повним ...

КОМЕНТАРІ