На Вінниччині у жовтні запрацює пересувний мамограф «Квітка» (+фото)

На Вінниччині у жовтні запрацює пересувний мамограф «Квітка» (+фото)

29.09.16 08:55 0 475
26 вересня, прес-центр Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція щодо підсумків проведення на Вінниччині спільної акції облдержадміністрації та Українсько-американського благодійного проекту «Незабутня квітка».

Участь в конференції взяли начальник управління Департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА Ольга Задорожна, головний лікар Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру Володимир Шамрай, засновник україно-американського благодійного фонду «НезабутняКвітка» Алекс Гутмахер, сестра Квітки Цисик Марта Качмар та представники ЗМІ.

Як повідомила присутніх Ольга Задорожна, у Вінницькій області на рак молочної залози хворі понад 5,5 тисяч жінок, більше 10 тисяч жінок знаходяться на обліку в обласному онкологічному диспансері з передракових захворювань . Тому надзвичайно важливо попереджувати цю хворобу, і мамограф дасть можливість виявити недуг на ранніх стадіях. «На в області завершується дія обласної програми і ми працюємо над проектом навої. Якщо раніше ми розраховували на фінансування з державного бюджету то в нинішніх умовах ми розраховуємо на обласний бюджет. Для хіміопрофілактики онкозахворювання було витрачено близько 44 млн грн. із них 14 млн це кошти обласного та місцевих бюджетів, 10 млн грн. було додатково виділено цьогоріч для хіміопрофілактики цього захворювання. Для лікування жінок хворих на рак молочної залози самих агресивних форм за останіх 2 роки було виділено 4 млн грн, завдяки чому вдалося спасти життя богатьом нашим вінничанкам. Із джерел обласного бюджету для придбання мамографа було залучено 3 млн 950 тисяч грн.., додатково, для розхідних матеріалів облдержадміністрація виділяє 250 ти грн.. Ще 50 тис. грн. зібрано під час благодійної акції», - повідомила посадовець.

За словами Володимира Шамрая Вінниччина є єдиним регіоном України де спільними зусиллями вдалося придбати подібний пересувний мамограф. « рак молочної залози вкрай актуальна проблема серед жінок не лише в Україні, а й в усьому світі. Щороку в нашій області фіксується більше 550-ти нових випадків раку молочної залози, а минулого року взагалі 575. На сьогоднішній день на обліку знаходиться 5642 жінки. На жаль, щороку ця цифра дещо зростає, тому ми маємо спільними зусиллями вживати всіх заходів аби мінімізувати подібні випадки. Один з найбільших ризиків – це вік жінки – старше 35-ти років. З придбанням мамографу ми матимемо змогу обстежити жінок, що потрапляють у групу ризиків. Їх налічується майже 12 тис. Наша робота буде покращена, і вже зараз складається графік відвідування районів області, і вже з середини жовтня мамограф побуває в найвіддаленіших районах», - наголосив головний лікар.

Звертаючись до журналістів, Марта Качмар наголосила: «Вітаю усіх вінничан з надзвичайно знаковою подією для вашого краю. В першу чергу дякую Алексу Гутмахеру, який натхнений піснями та незвичайною долею Квітки Цисик, 10-ь років тому започаткував проект «Незабутня Квітка». Завдяки мамографу, лікарі зможуть діагностувати недуг на ранніх стадіях захворювання. жінка – це майбутнє України, тому я бажаю усім жінкам бути здоровими. За допомогою цього проекту в майбутньому можливо і інші регіони матимуть змогу закупити подібні апарати для своїх мешканців. Сподіваюсь, що на Вінниччині буде покращена ситуація з діагностикою раку молочної залози. Зворушливо для мене є те, що мамограф названо на честь Квітки Цисик, адже саме вона та жінка, яка не змогла побороти подібну недугу. для неї це найкращий пам'ятник».













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: з 1 жовтня ...
Наступна новина: У Чернівцях визначили ...

КОМЕНТАРІ