В Житомирській області 28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу

В Житомирській області 28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу

29.09.16 08:24 0 478
Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Сполучених Штатів Америки за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я. Він має щорічний характер і проводиться 28 вересня.

Коментуючи епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на території області, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський зазначив, що станом на 27 вересня 2016 року в області лабораторно досліджено 217 матеріалів від тварин на сказ. Всього виявлено 42 тварини, хворих на сказ: 20 лисиць, 10 собак, 9 котів, 1 єнотовидний собака, 1 хом'як та 1 куниця. Захворюваність тварин зменшилась на 6 голів порівняно з відповідним періодом минулого року.

Найбільшу кількість хворих тварин зареєстровано: в Баранівському районі - 7, Новоград-Волинському – 7, Ємільчинському – 5, Любарському - 3. У 2016 році в області визначено 36 населених пунктів, які є неблагополучними щодо сказу.

Спеціалістами ветеринарної медицини протягом року щеплено проти сказу: 33,3 тис. собак, 12,7 тис. котів, 43,3 тис. голів великої рогатої худоби, 221 голову дрібної рогатої худоби та 396 коней.

В області при держветустановах та при приватних клініках обладнано 85 місць для вакцинації проти сказу котів і собак та їхньої стерилізації. З початку 2016 року фахівцями області стерилізовано 1208 собак та котів.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадують основні клінічні симптоми та профілактичні заходи цього небезпечного захворювання.

Сказ — особливо небезпечна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Джерелом збудника сказу (вірусу) є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною.

Вірус сказу потрапляє в організм людини при укусі або попаданні слини хворої на сказ тварини через рану або мікроскопічні пошкодження шкіри, рідше — слизової оболонки. Діагноз сказу ставлять на підставі даних анамнезу і клініки. Швидкого серологічного тесту для виявлення сказу немає. Інкубаційний період при сказі триває від 10 діб до 1 року і більше. Захворювання починається з підвищення температури тіла, загального нездужання, головного болю. Хворі збудливі, сон у них неспокійний. З часом виникають тонічні та клонічні судоми інших груп м'язів, можуть з'являтися слухові і зорові галюцинації. Через 2—3 доби збудження змінюється паралітичною стадією: хворий слабне, судоми зменшуються, після чого настає смерть. Триває захворювання 4—10 діб.

Успішної терапії сказу не розроблено. Запорукою життя є вчасна профілактика.

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

* не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям про небезпечність таких контактів;

* якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип'яченою водою (бажано з господарським милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду.

* якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою;

* своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам. При зміні поведінки домашніх тварин інформуйте працівників ветеринарної медицини.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Профспілка вінницьких ...

КОМЕНТАРІ