В Луцьку соціальний захист працюючих за роботу в шкідливих і важких умовах праці

В Луцьку соціальний захист працюючих за роботу в шкідливих і важких умовах праці

29.09.16 10:56 0 571
Реалізація окремих видів господарської діяльності пов'язана із використанням ряду професій чи окремих робіт, де працівники зазнають негативного впливу шкідливих або небезпечних виробничих чинників на організм. За роботу в таких умовах чинне законодавство передбачає працюючим пільги та компенсації, що дають змогу зберігати здоров'я і продовжувати професійну діяльність. Це, зокрема, скорочена тривалість робочого часу, щорічна додаткова оплачувана відпустка, пільгова пенсія, оплата праці у підвищеному розмірі. Такі пільги надаються за результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці і Методичні рекомендації для проведення атестації визначені постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442.

Атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Матеріали атестації зберігаються 50 років. За порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення встановлена відповідальність осіб у порядку, передбаченому ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стан справ з реалізації прав найманих працівників нашого міста на пільги та компенсації за умови праці знаходиться на контролі у відділі праці департаменту економічної політики. Практика роботи з підприємствами, установами та організаціями свідчить про те, що не всі роботодавці виконують свої зобов'язання щодо соціального захисту даної категорії працівників.

За ІІІ квартали 2016 року було проведено перевірки 40 суб'єктів господарювання. Встановлено, що на 23 підприємствах роботодавці використовували працю найманих працівників (191 особа) на робочих місцях, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

В ході здійснених перевірок було проведено експертизу умов праці 645-ти робочих місць. Виявлено, що 547 робочих місць (або 84,8%) роботодавцями атестовано. Спеціалістом департаменту проведена перевірка якості атестації кожного атестованого робочого місця. В звітному періоді здійснено п'ять повторних перевірок, в ході яких здійснювався контроль щодо приведення у відповідність до нормативних актів виявлених порушень.

Департамент економічної політики

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Как продвинуть свой ...
Наступна новина: З 1 жовтня у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ