Успіхи децентралізації: Шумська громада — у лідерах

Успіхи децентралізації: Шумська громада — у лідерах

30.09.16 11:18 0 645
Майже мільйон гривень, які цього року з державного бюджету отримала Шумська громада, спрямували на реконструкцію газової котельні у школі-дитсадку села Сураж. Тут здобувають освіту 196 учнів та 40 дошкільнят, в тому числі й з сіл Ходаки та Малинів. Цієї зими у класних кімнатах їм буде тепло та затишно.

Стару і неефективну систему опалення замінили на ту, що допомагає економити кошти – у навчальному закладі в старому приміщенні котельні зробили добудову, а також встановили твердопаливний котел.

«Це перший об'єкт в області, що був реконструйований за кошти субвенції державного бюджету, допомоги об'єднаним громадам. Нова котельня працюватиме на альтернативних видах палива, що дасть змогу суттєво зекономити ресурси. А також вивільнити їх для фінансування інших статей бюджету, що передбачені на наступний рік», — відзначив голова Шумської міської ради об'єднаної громади Володимир Плетюк.

У самому Шумську незабаром відкриється Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Розміщуватися він буде у частині колишнього кінотеатру «Мир». На реконструкцію та оснащення витратили понад 1,5 млн грн: 1 млн 100 тис грн виділили з міського бюджету, 670 тис грн – склали кошти партнерів. ЦНАП у Шумську — це ще один результат успішного втілення на Тернопільщині проекту «Місцевий розвиток, спрямований на громаду», який підтримується Євросоюзом. В подальшому цю будівлю в Шумську на вул. Івана Франка, планують перетворити на «Будинок громади».

«Головна функція ЦНАПу — це максимальне спрощення спілкування громадян з державою та мінімальна комунікація людини з чиновником. ЦНАП забезпечує швидке вирішення широкого спектру адміністративних послуг, прискорення документального оформлення всіх дозвільних процесів. У районі вже функціонує один ЦНАП, що надає послуги 300-400 особам щомісяця. Відтак зі створенням ще одного можливості будуть значно розширені», — наголосив голова Шумської РДА Юрій Головатюк.

Окрім того, на 94% завершено реконструкції даху Шумської школи №1. Покрівля відслужила понад пів століття і, логічно, потребувала заміни. 1 млн 476 тис грн на цей об'єкт Шумська громада повністю отримала від держави. Раніше незадовільний стан покрівлі призводив до затікання дощових вод, пошкодження фасаду та непродуктвних втрат тепла.

«На сьогоднішній день у школі навчаються 479 дітей і ще 12 п'ятирічних дітей відвідують дошкільну групу. Після реконструкції даху навчальний заклад потребує заміну вікон та дверей, щоб збрегти в приміщенні тепло й таким чином створити у школі комфортні умови», — зазначила директор Шумської загальноосвітньої школи I-III ст. Катерина Липка

На даний момент ремонтується і одна із центральних доріг у Шумську – вул. Енергетична. Поточні ремонти, які здійснювалися до цього, явно не забезпечували повноцінного відновлення дорожнього покриття. Цього року змінити ситуацію допомагає державна субвенція на розвиток громад у сумі понад 4 млн грн.

«Як бачимо, на прикладі Шумської громади реформа децентралізації справді працює і дає свій результат. Шумська громада є передовою у питаннях реалізації реформи й отримала майже 16 мільйонів гривень державної субвенції для підтримки та подальшого розвитку» - підкреслив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

Отже, виключно завдяки тому, що 36 населених пунктів вирішили об'єднатися в одну громаду – вдається вирішувати саме ті проблеми, які вважають нагальними місцеві жителі. І держава в цьому максимально сприяє.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міський голова Микола ...
Наступна новина: Луцьк: депутати ...

КОМЕНТАРІ