Луцьк: зроби дитину щасливою — подаруй дитині сім’ю!

Луцьк: зроби дитину щасливою — подаруй дитині сім’ю!

01.10.16 15:08 0 720
Традиційно 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення та співпадає з християнським святом Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Саме любов, віру, надію та доброту маємо дарувати нашим дітям щодня. Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Внаслідок усиновлення дитина втрачає статус дитини - сироти і стає сином чи донькою.

З приємністю відзначаємо той факт, що за три роки з дня відкриття ЦНАПу понад сотня родин відчули бажання та подарували дітям-сиротам повноцінну сім'ю.

Як усиновити дитину? Ось кілька основних кроків, які визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 року № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

Перш за все майбутнім батькам потрібно визначитися зі статтю та віком дитини. Після цього громадяни, які бажають усиновити дитину, звертаються за місцем проживання з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі (для мешканців м. Луцька - до департаменту «Центр надання адміністративних послуг»).

До заяви необхідно подати наступні документи:

1) копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

2) довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС.

У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід.

3) копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;

4) висновок про стан здоров'я кожного заявника;

6) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

7) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Окрім документів, пам'ятайте і наступне: різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками не повинна бути меншою як п'ятнадцять років; сума сукупного доходу на кожного члена сім'ї не меншою, ніж прожитковий мінімум; житлове приміщення має відповідати належним санітарно-гігієнічним нормам та можливістю влаштувати місце для занять і окреме спальне місце для дитини.

Не пізніше наступного дня, заява та всі документи передаються у службу у справах дітей, яка протягом 10 робочих днів :

- перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;

- проводить бесіду із заявниками, з'ясовує мотиви усиновлення, ставлення до виховання дітей;

- складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників;

- розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок.

У разі отримання позитивного висновку громадяни ставляться на облік кандидатів в усиновлювачі, їм повертається пронумерована і прошнурована особова справа та надається можливість ознайомлення з інформацією про дітей, які можуть бути усиновлені. Якщо кандидати в усиновлювачі, виявили намір особисто познайомитись з дитиною, їм видається направлення для знайомства з дитиною.

Після знайомства та встановлення контакту з дитиною, кандидати в усиновлювачі звертаються із заявою про бажання усиновити дитину. Відповідний висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, готує служба у справах дітей за місцем перебування дитини протягом 10 робочих днів. Після цього настає найважливіший етап- звернення із позовною заявою до суду про усиновлення дитини.

Отримавши рішення суду (через 10 днів з дати набрання законної сили), батьки зобов'язані особисто забрати дитину з місця її перебування, одержати повторне свідоцтво про народження, зареєструвати усиновлену дитину за місцем проживання та жити дружньо і щасливо!

Світ, в якому існують батьки, які готові ділитися своїм теплом не лише зі своїми дітьми, але й чужими, на крапельку стає добрішим, а від цього ще більш прекраснішим.

Департамент “Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку”

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопілля: у Бережанах ...
Наступна новина: «Формування майбутнього ...

КОМЕНТАРІ