Словенське місто встановлює дружні стосунки із Чернівцями

Словенське місто встановлює дружні стосунки із Чернівцями

05.10.16 14:35 0 525
Делегація зі Словенії перебуває із дружнім візитом у Чернівцях. 3 жовтня Чернівецький міський голова Олексій Каспрук і мер міста Блед Янез Файфар (Janez Faifar) домовились про встановлення дружніх стосунків між містами Блед та Чернівці.

Також було обговорено можливі проектні ідеї з пожвавлення туристичного бізнесу, розвитку зв'язків із Чернівецьким Національним університетом імені Юрія Федьковича, у якому з 1916 по 1918 рік працював всесвітньовідомий математик Йосип Племель (Josip Plemelj), виходець з міста Блед.

Мер Янез Файфар, який за освітою є етнологом та професором географії, досліджує історію рідного міста і намагається відновити історичні та культурні зв'язки із європейськими містами, в яких працювали його видатні земляки. Він розповів, що у 1907 році Йосип Племель був призначений ад'юнкт-професором Чернівецького університету (на той час – Чернівецького університету імені Франца Йосифа), а в 1908 році – професором математики. З 1912 по 1913 рік він обіймав посаду декана філософського факультету Чернівецького університету.

З приходом Й. Племеля у Чернівецький університет, за словами Янеза Файфара, розвиток математичної науки в ньому значно пожвавився. У ці роки Племель був зарубіжним членом Німецького математичного товариства, користувався авторитетом серед математичної спільноти Австрії, зробив вагомий внесок у розвиток математичної освіти й науки на Буковині.

Мер міста Блед також ознайомив Чернівецького міського голову з основними шляхами наповнення бюджету міста, основна роль у цьому була відведена туризму. Так, невеличке місто Блед (чисельність населення біля 7 тисяч мешканців), щороку приймає до 400 тисяч туристів з усього світу. Янез Файфар наполегливо рекомендував міській раді зробити все необхідне задля відновлення регулярних рейсів з місцевого аеропорту у європейські міста.

Сторони підтвердили необхідність встановлення дружніх стосунків між містами Блед та Чернівці, початок яким покладуть спільні заходи з відзначення пам'яті Йосипа Племеля, а також запланований на наступний рік візит у Чернівці готельєрів із Словенії.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Триває Всеукраїнський ...
Наступна новина: У Чернігові збирають ідеї ...

КОМЕНТАРІ