В Луцьку у міській раді розроблять програму,щоб підтримати демобілізованих та їхні сім’ї

В Луцьку у міській раді розроблять програму,щоб підтримати демобілізованих та їхні сім’ї

07.10.16 15:02 0 510
На засідання зібралася постійна комісія міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту, щоб напрацювати основні положення програми підтримки демобілізованих бійців АТО. Головував на комісії Микола Федік, були присутні депутати Юлія Дацюк та Ігор Поліщук.

До обговорення та внесення пропозицій запросили заступника міського голови Сергія Григоренка, який опікується питаннями соціального захисту, керівників профільних управлінь та відділів, представників громадських організацій учасників АТО Олега Кобилинського (Луцька міська організація обласної спілки учасників АТО) та Ярослава Мудрика (обласна спілка учасників АТО).

Заступник міського голови Сергій Григоренко у своєму виступі зазначив, що у міській раді на діє Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців міста Луцька, яка передбачає підтримку та соціальний захист військовозобов'язаних, які призвані на військову службу по мобілізації та членів їх сімей, членів сімей загиблих, інвалідів та членів їх сімей. За його словами, коли розроблялася ця програма, то такої категорії військових як демобілізовані ще не було. Тепер же проблеми реабілітації та оздоровлення бійців, які повертаються на мирну землю і потребують адаптації у соціумі, необхідно вирішувати.

Заступник міського голови поінформував присутніх, що вже відбулася зустріч із представниками громадських організацій учасників АТО, зокрема Олегом Кобилинським і Ярославом Мудриком, Миколою Окуневичем (Спілка ветеранів АТО міста Луцька), Олександром Ярошиком (“Воїни АТО Волині”), Володимиром Войтишиним (Спілка безквартирних офіцерів). Запропонував, що у рамках розширення існуючої програми Комплексної підтримки бійців АТО можна передбачити розділи для вирішення проблем демобілізованих. Програму планують розпочати з 1 січня 2017 року.

Сергій Григоренко наголосив, що міська влада та міський голова Микола Романюк готові надати підтримку і необхідний фінансовий ресурс задля того, аби допомогти нашим захисникам. Тож за тиждень він надасть членам комісії фінансові підрахунки, необхідні для виконання заходів програми.

Члени комісії разом з присутніми узгодили ключові напрямки цієї програми. Це - створення “єдиного вікна” для демобілізованих у департаменті соціальної політики, іншими словами, окремого підрозділу, який опікуватиметься проблемами цієї категорії та їх сімей. Їм надаватимуть консультативну допомогу з усіх важливих питань. За таким же принципом “єдиного вікна запропоновано на базі КЗ “Луцький центр первинної медико — санітарної допомоги” створити центр, у якому працюватимуть сімейні лікарі та психологи.

Йшла мова й про психологічну реабілітацію та оздоровлення. Для цього будуть передбачені кошти у програмі, щоб наступного року вже не менше ста демобілізованих змогли оздоровитися у санаторно-курортних закладах на території Волинської області. Окрім цього, - зазначили учасники комісії,- необхідно розробити схему відшкодування витрат на медичні послуги. Адже, як казали присутні, повинні бути й індивідуальні підходи до тієї чи іншої проблеми демобілізованих.

Директор департаменту соціальної політики Тетяна Книш додала, що є необхідність включити до програми питання інформаційного та юридичного супроводу демобілізованих.

Голова комісії Микола Федік акцентував, що необхідно залучити до підготовки програми усі спілки та громадські організації АТО, щоб після її прийняття не було нарікань. Заступник міського голови Сергій Григоренко вніс пропозицію — після розробки програми провести “круглий стіл”, щоб врахувати й інші раціональні пропозиції.

Тож члени комісії прийняли рішення, як тільки будуть виконані попередні розрахунки для фінансування заходів, зібратися ще раз, щоб детальніше напрацювати пункти програми підтримки демобілізованих.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ