Василь Ясіновський: Енергозбереження — це шлях до економічної незалежності

Василь Ясіновський: Енергозбереження — це шлях до економічної незалежності

07.10.16 13:48 0 677
Затверджена Обласна комплексна програма щодо енергоефективності й енергозбереження на 2016-2019 роки. Про це наголосив начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської облдержадміністрації Василь Ясіновський під час брифінгу на тему: «Стан та перспективи розвитку енергетичного комплексу області».

«Програма містить низку заходів щодо популяризації енергоефективності й енергозбереження. Крім того, управлінням інфраструктури розроблено енергетичний паспорт області. А також практичні поради для громадян, як можна економити енергоносії — насправді це зовсім нескладно», — зазначає Василь Ясіновський.

В структурі споживання енергетичних ресурсів на Тернопільщині перше місце займає природний газ, на другому — електрична енергія. Таким чином, використання альтернативних джерел енергії, в першу чергу місцевих видів палива (торф, деревина, солома, відходи рослинного походження сільського господарства і переробної промисловості) є одним із факторів підвищення рівня енергетичної безпеки.

«Область майже на 70% може замінити споживання природного газу альтернативними джерелами енергії», — зазначає Василь Ясіновський.

До слова, на даний час у сфері енергоефективності та енергозбереження Тернопільською облдержадміністрацією проводиться робота за наступними напрямками:

- модернізація котелень, що обслуговують об'єкти соціальної сфери

на використання альтернативних видів палива;

- впровадження технологій, які передбачають використання електричного

обігріву та гарячого водопостачання в бюджетних установах та організаціях;

- технології, що передбачають використання відновлюваних

джерел енергії;

- санація будівель та споруд бюджетної сфери;

- заходи щодо популяризації серед населення через засоби масової

інформації ефективного та ощадливого споживання паливно-енергетичних

ресурсів.

Довідково

За рахунок впровадження енергоефективних заходів від початку року зекономлено понад 4,5 млн куб. метрів природного газу та 2,2 млн кВт. год. електричної енергії.

З метою скорочення споживання природного газу в 2016 році котельні 11 бюджетних установ та організацій переведено на використання альтернативних видів палива (відходи деревини). Загальна вартість впроваджених проектів складає 1,8 млн гривень.

На даний час в бюджетній сфері області у стані реалізації загалом 158 енергоефективних та енергозберігаючих проектів на загальну суму 98,8 млн гривень (з них - 80,4 млн гривень з державного бюджету). Реалізація даних проектів дозволить замістити в опалювальний сезон 7,4 млн куб. метрів природного газу (понад 24%) на суму 56,4 млн гривень.

Зокрема, 21 енергоефективний проект — за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, 31 в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», а ще 78 за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури громад.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ