Сергій Карасевич: Аграрні розписки – альтернативний спосіб кредитування агросектору України.

Сергій Карасевич: Аграрні розписки – альтернативний спосіб кредитування агросектору України.

07.10.16 12:59 0 535
Поширення аграрних розписок на Тернопільщині допоможе збільшити обсяг сільськогосподарських угідь, майбутній врожай з яких потенційно може стати предметом застави за аграрними розписками.

На цьому наголосив під час круглого столу начальник відділу департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Карасевич під час круглого столу з питань впровадження на Тернопільщині аграрних розписок.

«Невигідні умови кредитування є великою проблемою для малих та середніх агровиробників в Україні. В якості альтернативи традиційним фінансовим інструментам Мінагрополітики пропонує новий механізм - аграрні розписки. Це - товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов'язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах», - зазначив начальник відділу департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За словами Сергія Карасевича, цей інструмент дешевший і простіший в адмініструванні порівняно з банківським кредитуванням, вексельним фінансуванням та товарними кредитами, які донедавна були чи не єдиним джерелом залучення фінансів в АПК. Це дуже важливо, адже малим та середнім виробникам, для яких створений цей механізм, складніше знайти гроші, ніж великим холдингам.

«Середній розмір зобов'язань за однією аграрною розпискою — близько 3 млн. грн. У результаті роботи Проекту в області малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення, порівняно з існуючими інструментами.Тому аграрні розписки сприяютимуть розвиткові аграрної галузі в цілому та її інвестиційній привабливості», - наголосив Сергій Карасевич.

Нагадаємо, Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Метою Проекту є покращити доступ до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників шляхом запуску в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки». Основні партнери Проекту: органи державної влади (Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство юстиції України); приватний сектор (постачальники матеріально-технічних ресурсів, банки, зернотрейдери), міжнародні організації. В результаті роботи Проекту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами.

Мета Проекту – активізувати роботу щодо запровадження в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки», який передбачає спрощення доступу малим та середнім сільгоспвиробникам до фінансових та матеріально-технічних ресурсів.

Проект стартував у Полтавській області з лютого 2015 року, де протягом минулого року було видано 10 аграрних розписок, всі з них було успішно виконано. З вересня 2015 року впровадження аграрних розписок було розширено на Черкаську, Вінницьку та Харківську області. В рамках проекту було проведено навчання для 469 нотаріусів та понад 1,400 сільгоспвиробників та представників компаній-постачальників МТР. На у відкритому Реєстрі аграрних розписок зареєстровано 60 аграрних розписок, які дозволили аграріям залучити понад 189 млн для поповнення обігових коштів.

З 1 жовтня 2016 року впровадження аграрних розписок поширюється ще на чотири області України –Тернопільську, Хмельницьку, Миколаївську та Сумську.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами (044) 490-64-00 або (067) 443-60-87 - Наталія Лозицька, експерт із звязків з громадськістю та стейкхолдерами Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: ВІА “Метроном” ...

КОМЕНТАРІ