Тернопільщина робить ставку на альтернативні джерела енергії

Тернопільщина робить ставку на альтернативні джерела енергії

07.10.16 10:25 0 654
Відновлювані джерела енергії (сонця, вітру, води) стали одним з важливих критеріїв сталого розвитку світової спільноти. Їхнє активне впровадження — запорука подальшої енегронезалежності.

На Тернопільщині вже визначено чотири об'єкти, на яких планується реалізація пілотного проекту з впровадження сонячних водонагрівних систем. Про це повідомив начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської облдержадміністрації Василь Ясіновський під час брифінгу на тему: «Стан та перспективи розвитку енергетичного комплексу області».

Мова йде про Петриківський обласний комунальний геріатричний пансіонат; Теребовлянський обласний комунальний психоневрологічний будинок; Більче-Золотецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації, а також Микулинецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації. На даний час проводяться розрахунки потужності сонячних колекторів для підігріву гарячої води у даних установах.

«Для того, щоб отримувати електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, у Підгаєцькому та Шумському районах проведено відповідну роботу щодо розробки проектів будівництва сонячних фотоелектричних станцій. Потужністю 19 МВт. у м. Підгайці Тернопільської області (площа 36,3 га) та 11,5 МВт у Шумському районі Тернопільської області (площа 21.6 га). Дані проекти подано на участь у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Вони пройшли відбір в Мінрегіонбуді та передані в Міністерство фінансів України для експертизи», — повідомляє Василь Ясіновський.

Що стосується облаштування на даху приміщення обласної ради сонячної станції, — вже підготовлено та направлено відповідне звернення до обласної ради. Її потужність становитиме 120 кВт (орієнтовно вироблятиме 120 тис кВт/год в рік). Управління з експлуатації майнового комплексу Тернопільської обласної ради наразі проводить заходи з капітального ремонту м'якої покрівлі адмінбудинку та сесійної зали (документація на ремонт в процесі виготовлення). Використання сонячної станції у даному випадку дасть змогу щорічно економити 660 тис. грн.

Довідково

В Тернопільській області власники понад 70 домогосподарств вже встановили сонячні фотомодулі (за І півріччя виробили понад 300 тис. кВт.год електричної енергії). Окупність обладнання для домогосподарств 4-5 років, надлишок енергії акумулюється і постачається в мережу по «зеленому» тарифу, на основі договору з ВАТ «Тернопільобленерго».

Крім того, у І півріччі 2016 року 13 міні ГЕС області загальною потужністю 10,1 МВт виробили 17,2 млн кВт. год. електричної енергії, що складає 2,2 відсотка від загального споживання в області.

1 вересня 2016 року запущено в роботу 14 міні ГЕС потужністю 100 кВт у м. Бережани.

Крім того, ПП «Меркурій – Імпекс» розроблено передпроектну пропозицію будівництва вітроелектростанції в області потужністю 250-300 МВт, вартістю 450 млн доларів США. Даний проект планується реалізувати за рахунок товарного кредиту Експортно- Імпортного банку Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі триває ...

КОМЕНТАРІ