«Україна-Польща-Німеччина» продовжує знайомити громадськість з визначними «європейцями Вінниччини» (+фото)

«Україна-Польща-Німеччина» продовжує знайомити громадськість з визначними «європейцями Вінниччини» (+фото)

12.10.16 15:01 0 566
Вінницький обласний осередок Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» продовжує реалізацію свого унікального краєзнавчого проекту «Європейці Вінниччини», який став можливий завдяки підтримці обласної державної адміністрації та частково фінансується за рахунок коштів обласного бюджету.

Проект передбачає пошук, узагальнення, розповсюдження та популяризацію історичних відомостей про відомих діячів Європи, що народилися або, в той чи інший період свого життя, перебували на території Поділля.

«Цікаво, що кожен третій з «європейців Вінниччини» – представник Польщі. Це не тому, що нам так хотілося під час відбору кандидатів, а тому що так історично склалося: Поділля та Польща надзвичайно поєднанні в історичному плані», – розповідає голова громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» та координатор проекту «Європейці Вінниччини» Олексій Гаврилов.

Нагадаємо, що в рамках проекту планується створення історично-туристичної карти формату А1 на якій буде позначено всі місця, де проживали, або в той чи інший період знаходилися «європейці Вінниччини» та аналогічного бренд-волу, який буде переданий до Вінницького обласного краєзнавчого музею, а також двомовні (українсько-англійські) буклети накладом 5000 примірників для розповсюдження навчально-освітніми закладами, бібліотеками та музейними установами області.

Протягом двохденного прес-туру 6-7 жовтня представники засобів масової інформації області відвідали низку історичних місць, які безпосередньо пов'язані з вінничанами, які так чи інакше мають відношення до соціально-економічного та культурного становлення Європи такою, яку ми знаємо . Так, у четвер, 6 жовтня журналісти змогли побачити палац Мерінга в с. Стара Прилука Липовецького району, могилу Тимка Падури в с. Махнівка Козятинського району, пам'ятний знак Ференцу Лісту в с. Воронівці, музей Ігнацію Падеревському в с. Курилівці, палац Ксідо та костел Пресвятої Трійці в м. Хмільник Хмільницького району, меморіальну дошку Яну Потоцькому в с. Уладівка, палац та костел в с. Іванів Літинського району.

Протягом п'ятниці, 7 жовтня, мас-медіа мали змогу відвідати костел, жіночий монастир та садибу Надії фон Мекк, безпосередньо пов'язану з життям та діяльністю визначного композитора Петра Чайковського, у смт. Браїлів, залишки костелу Вознесіння у с. Межирів, садиби Вітославського-Львова у с. Чернятин Жмеринського району, залишки фортеці та костелу Св. Анни у м. Бар, палацу адмірала Миколи Чіхачова в с. Митки Барського району, садиби Ценніної в с. Котюжани, будівлі цукрозаводчика в с. Вищеольчедаїв, палацу в с. Муровані Курилівці Мурованокуриловецького району.

«Прес-тур охопить 13 з 27 районів нашої області. На жаль, лише Крижопільський район не буде представлено на нашій карті «100 відомих європейців Вінниччини», так як на його території ми не виявили відомих постатей для нашого відбору», – зазначає Олексій Гаврилов.

У відборі бралися до уваги ті історичні постаті, які народилися на Поділлі й внесли вагомий внесок в європейську історію та культуру, або європейці за походженням, життя та діяльність яких безпосередньо пов'язана з нашим регіоном.

Громадська організація «Україна-Польща-Німеччина» стала однією з 12 переможців конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2016 році за рахунок коштів обласного бюджету, який щороку традиційно проводиться Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

«Проект «Європейці Вінниччини» один з найцікавіших та найкреативніших з тих, які брали участь в нашому конкурсі», – відзначає директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк.

У соціальній мережі «Facebook» створено спеціальну відкриту групу під назвою «Європейці Вінниччини» (www.facebook.com/groups/969854133111968/?pnref=story), у якій висвітлюються усі новини та події, пов'язані з реалізацією однойменного проекту, зокрема фотографії та біографічні дані визначних європейців, що перебували на Поділлі.

Наступна серія подорожей в рамках другого етапу прес-туру по місцях життя та діяльності визначних «європейців Вінниччини» запланована на кінець жовтня.

Зазначимо, що Вінницький обласний осередок Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» досить часто реалізовує цікаві, оригінальні та надзвичайно креативні проекти, які дозволяють долучитися до спільних українсько-європейських подій, різноманіття культури та ідентифікувати нашу державу як невід'ємну частину Європи.



































































































































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: У ...
Наступна новина: Тернопільський «Карітас» ...

КОМЕНТАРІ