Запобігання та протидія корупції – один із пріоритетів в роботі правоохоронних органів Рівненщини

Запобігання та протидія корупції – один із пріоритетів в роботі правоохоронних органів Рівненщини

13.10.16 14:48 0 576
Прокуратурою Рівненської області спільно з іншими правоохоронними органами продовжується системна робота, спрямована на посилення протидії корупційним проявам у регіоні та утвердженню принципу невідворотності відповідальності за корупційні порушення.

Так, на Рівненщині з початку 2016 року слідчі прокуратури, поліції та Служби безпеки України завершили розслідування у кримінальних провадженнях та скерували до суду 29 обвинувальних актів стосовно 38 осіб, які вчинили корупційні кримінальні правопорушення.

За категоріями правопорушень у скерованих до суду кримінальних провадженнях понад 74 % - про одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Приміром, вже чекає на вирок суду начальник управління однієї із районних державних адміністрацій, який вимагав та одержав 3500 доларів США неправомірної вигоди. Обвинувальний акт стосовно посадовця у поточному місяці прокуратура області скерувала до суду.

Слідчі прокуратури Рівненської області скерували до суду 12 обвинувальних актів про вчинення 17 особами корупційних кримінальних правопорушень.

Для прикладу, завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно 4 осіб: підполковника СБ України і керівника одного із відділів Державної прикордонної служби в Рівненській області, які одержали неправомірну вигоду у сумі 4000 грн за не перешкоджання незаконній діяльності з видобутку бурштину, а також депутата сільради та жителя області, які цю неправомірну вигоду правоохоронцям надали. Тепер обвинувачені чекають на вирок суду.

Також на лаві підсудних опинився оперуповноважений поліції, який одержав неправомірну вигоду у сумі 15 тис грн за сприяння повернути громадянину автомобіль.

Найбільша сума вилученої у 2016 році неправомірної вигоди – 500 тис грн. Під час одержання такої суми коштів правоохоронці викрили та затримали одного із сільських голів Рівненського району, який в обмін на неправомірну вигоду пообіцяв громадянину посприяти у вирішенні питання про надання у власність 10 земельних ділянок загальною площею 1,5 га.

Переважно факти кримінально-караної корупції викривалися у сферах: бюджетній, земельних правовідносин, освіти, транспорту.

Сума збитків, спричинених державним інтересам у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, склала 1,6 млн грн. З них вже відшкодовано понад 600 тис грн. Крім того, органами досудового розслідування з метою відшкодування збитків накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму 4,3 млн грн.

У 2016 році набрали законної сили вироки, проголошені судами у корупційних кримінальних провадженнях, стосовно 7 осіб.

Правоохоронні органи регіону також вживали заходи щодо протидії адміністративно-караній корупції. Ними до суду скеровано 47 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією (з числа надісланих 20 – органами прокуратури).

За результатами розгляду судами справ про корупційні правопорушення вже притягнуто до відповідальності 34 посадовців. Переважна більшість викритих порушень стосувалася невиконання вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів, обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, одержання дарунку, вимог фінансового контролю.

На винних судом накладено стягнення у виді штрафу на загальну суму 40 тис грн.

Крім того, на виконання вимог ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» прокурорами за 9 місяців 2016 року внесено 140 подань на усунення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушень, пов'язаних з корупцією. За результатами розгляду актів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідності притягнуто 29 посадових осіб.

Запобігання і протидія корупції залишається одним із пріоритетних напрямів діяльності правоохоронних органів в області, зокрема прокуратури. Робота на цьому напрямі продовжується.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Сучасний мас-медійний ...

КОМЕНТАРІ