Чернівці: Вік виходу на пенсію потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 4 категорії за наявності стажу роботи з шкідливими умовами праці за Списком №2.

Чернівці: Вік виходу на пенсію потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 4 категорії за наявності стажу роботи з шкідливими умовами праці за Списком №2.

20.10.16 09:44 0 554
Статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон) передбачено, що особи, які постійно проживали (проживають) або постійно працювали (працюють) у зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років, мають право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку.

Так, особам, які постійно проживали або постійно працювали у зазначеній зоні з моменту аварії (26.04.1986) по 31 липня 1986 року, незалежно від часу проживання або роботи в цей період, застосовується первинна величина зниження пенсійного віку на 2 роки та додатково на 1 рік за 3 роки проживання або роботи у цій зоні, але не більше 5 років.

Особам, які постійно проживали (проживають) або постійно працювали (працюють) у зазначеній зоні після 31 липня 1986 року, пенсійний вік знижується на 1 рік за 3 роки проживання або роботи у цій зоні, але не більше 5 років.

При цьому, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2, за наявності такого стажу роботи у чоловіків – 12 років 6 місяців і більше, у жінок – 10 років і більше, вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік.

Обчислення та виплата пенсій особам, потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, провадиться відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України №22–1 від 25.11.2005, передбачено, що до заяви про призначення пенсії за віком відповідно ст. 55 Закону, зокрема, особам, потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, додаються наступні документи:

– посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи;

– довідка про періоди проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видана органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями).

Для підтвердження періоду роботи зі шкідливими умовами праці за Списком №2 приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У випадку, якщо підприємство ліквідоване без правонаступника, підтвердження періодів роботи, зокрема, на пільгових умовах за Списком №2, здійснюється Комісіями, які діють при головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та в м. Києві.

Ірина ПАСТУХ, головний спеціаліст відділу контролю правильності призначення пенсій на спеціальних умовах управління пенсійного забезпечення

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За 9 місяців місцеві ...
Наступна новина: Чернігів: Відбулися ...

КОМЕНТАРІ