На Вінничині у Заозерному вшанували пам’ять письменника-земляка Аполлінарія Мацевича (+фото)

На Вінничині у Заозерному вшанували пам’ять письменника-земляка Аполлінарія Мацевича (+фото)

20.10.16 14:41 0 759
Аполлінарію Мацевичу, відомому українському письменнику , цього року виповнилося б 90 років – якби він дожив до цієї дати. Перестало битися його серце двадцять років тому, у далекій Латвії, де він жив останнє десятиліття свого земного шляху. Односельці, на щастя, пам'ятають і його, і всю велику родину Мацевичів, а тому і вирішили відзначити ювілей письменника. Тим більше, що у багатьох своїх романах, повістях, оповіданнях він з любов'ю та повагою писав про рідну Паланку ( так раніше називалося Заозерне) та іі жителів у різні історичні періоди.

У сільському Будинку культури цього дня було людно й урочисто. На стенді, крім портрета і матеріалів про письменника – його книги, котрі він щедро дарував своїм односельчанам. Романи «Грозове світання», «Гнів Немезіди», «Ромен-зілля», повісті «Толока», «Переднівок-33»,«Знайдена шаблюка», «Чотири пригоди Тимка Зозулі», біографічні повісті «Микола Скрипник», «Анатолій Свидницький» та інші.

« Ми дуже шануємо видатного земляка, який виріс у нашому селі, зумів , наперекір тавру «сина ворога народу» після війни здобути середню освіту у школі робітничої молоді, а вищу освіту – в Московському літературному інституті, - розповідає ведуча дійства, директор місцевої школи Людмила Володимирівна Невеселюк. - . Аполлінарій крок за кроком здобував гідне місце у житті, в літературі.

Його батько, Федот Пантелеймонович Мацевич , служив у церкві – спочатку дияконом (1922-1929), потім священиком (1922-1951), його репресували. Будинок і все майно та худобу забрали, і багатодітна сім'я змушена була жити у землянці. У селі залишилась добра слава про цю порядну родину».

Спогадами про Аполлінарія, а по-сільському Поля, поділився його друг дитинства Данило Олексійович Заболотний. Він розповів, як старший Поль у шкільні роки вчив його малювати, писати твори. Отож нині Данила Олексійовича люди знають і як художника, і літератора. Зі сцени лунали чудові вірші, присвячені Аполлінарію Мацевичу – у виконанні авторів – вчительки Заозерненської школи Наталії Григорівни Юзько, голови Тульчинського районного літературно-мистецького об'єднання «Оберіг» Юрія Миколайовича Хмелевського. Учні школи інсценізували уривок з повісті Мацевича «Пригоди Тимка Зозулі». Гарними акторами виявили себе восьмикласники Вадим Галантюк, Євгеній Флик, Денис Сердюк, Богдан Срібняк, Костя Яковуник, Віка Блажко та інші. Співали для односельчан та гостей колишня учениця школи Оксана Лавренчук, школярка Лія Юзько, ансамбль «Надвечір'я».

Голова Вінницької організації Спілки письменників України Михайло Каменюк відзначив внесок Аполлінарія Мацевича у літературний процес в Україні. Розповів, що донька письменника Любов Добринська надала рукопис останнього його роману «Раби або Халамаідол», і його було опубліковано в двох номерах журналу «Вінницький край».

«Це дуже талановитий і надзвичайно оригінальний роман, вершина творчості письменника, - сказав він, в Україні такого цікавого і масштабного твору не було, - а тому він заслуговує на видання окремою книгою».

Донька письменника журналістка і поетеса Любов Добринська спілкувалася з односельцями батька, розповідала про нього та родину.

« Я завжди хвилююся, їдучи в Заозерне, де живуть найдобріші та найпрекрасніші люди, - сказала вона. – Хочу низько вклонитися всім – за те, що зберігаєте пам»ять про мого батька. Мені дуже приємно, що його іменем названа вулиця села, а у шкільному музеї історії села гідне місце займає Аполлінарій Мацевич. Не могла без сліз дивитися на рушник, вишитий руками моєї прабабусі Марії – у нас вдома немає таких речей, а тут він зберігся . Завдяки енергії та ентузіазму директора школи Людмили Володимирівни Невеселюк музей поповнюється експонатами, а учні вивчають історію нашої родини та інших своїх відомих земляків. Дуже зраділа, коли до мене підійшла завідувач сільської бібліотеки Марина Степанівна Ащук і сказала, що мріє , аби назвати бібліотеку іменем Аполлінарія Мацевича. Таке ставлення людей надихає на нові зустрічі з ними, на вивчення своїх предковічних коренів»

Серед бажаних гостей був і народний депутат України Іван Спориш, котрий виступив, і директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, голова Тульчинського районної ради Олексій Авраменко. Сільський голова Ірина Басараб подякувала присутніх за участь у цікавому патріотичному заході. А по завершенні вечора усі могли скуштувати короваї, випечені Галиною Козубовською, Катериною Галантюк та Євгенією Піщенюк.

Аполлінарій Мацевич - непересічна особистість, палкий патріот України, зумів у своїх творах показати красу душі українців, відродити пам'ять про уславлених , але призабутих синів нашої вітчизни. А тому і про нього живе пам'ять.













































































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Конкурс бізнес ...
Наступна новина: У чому суть виготовлення ...

КОМЕНТАРІ