Житомирщина вживає заходи з попередження нових випадків захворювання на гепатит

Житомирщина вживає заходи з попередження нових випадків захворювання на гепатит

21.10.16 17:19 0 907
У зв'язку з випадками захворювання жителів Житомирщини на вірусний гепатит А в області проводяться заходи з попередження нових випадків хвороби.

ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснюються заходи з локалізації та ліквідації вогнища хвороби у Черняхівському та Ємільчинському районах.

Крім цього, всім навчальним закладам області надіслано методичні рекомендації щодо недопущення розповсюдження хвороби серед школярів та вихованців. А також перелік заходів профілактики вірусного гепатиту А.

Нагадаємо, що спалах вірусного гепатиту А зафіксовано у Зороківському козацькому ліцеї Черняхівського району та с. Миколаївка Ємільчинського району.

Профілактика вірусного гепатиту «А» в школі включає:

1. У медичні пункти передаються відомості про відсутність учнів на заняттях.

2. Навчальний заклад оповіщається про всі випадки захворювань учнів та членів їх сімей.

3. Учні, які пропустили заняття в школі більше трьох днів, допускаються до уроків тільки з дозволу лікаря.

4. Медичним персоналом та педагогами проводиться роз'яснювальна робота з учнями та їх батьками про небезпеку, симптоми та заходи профілактики вірусного гепатиту «А».

5. Медичним працівником здійснюється суворий контроль за станом здоров'я працівників школи, особливо працівників харчоблоку.

6. Медичним працівником суворо перевіряється на харчоблоці дотримання санітарно-гігієнічних вимог, правил перевезення і зберігання продуктів харчування та ін.

7. Заклад забезпечується безперервною подачею холодної та гарячої проточної води гарантованої якості (харчоблок, санвузли, класні кімнати).

8. На харчоблоці необхідне суворе дотримання поточності технологічних процесів та технології приготування їжі при достатній кількості розроблювального інвентарю, миючих та деззасобів, прибирального інвентарю, санітарного та спецодягу.

9. Харчоблок повинен бути забезпечений достатньою кількістю технологічного та холодильного обладнання, медпрацівником (або відповідальною особою) контролюється їх робочий стан.

10. В закладі повинен бути організований питний режим відповідно до діючих вимог, контролюється його дотримання (педагогами, медпрацівником).

11. Необхідне суворе дотримання режиму миття посуду відповідно до діючих вимог.

12. Створюються умови для дотримання правил особистої гігієни дітьми, працівниками та персоналом закладу (умивальники з проточною холодною та гарячою водою, наявність мила, рушників одноразових), контролюється його дотримання.

13. Необхідне регулярне вологе прибирання приміщень закладу (миття підлоги – 2 рази на день; протирання меблів, підвіконь, опалювальних приладів, дверних ручок щодня; генеральне прибирання – 1 раз на місяць з використанням деззасобів). Особливу увагу приділяти прибиранню харчоблоку та санвузлів.

14. Необхідне забезпечення достатньою кількістю прибирального інвентарю (ганчір'я, відра, ємності).

У разі появи в школі захворілих вірусним гепатитом вживаються додаткові заходи:

1. Про всі випадки захворювання повідомляється ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» та Держпродспоживслужба в Житомирській області.

2. Забезпечується взаємозв'язок з педіатричною та терапевтичною службами для встановлення медичного нагляду за контактними.

3. Проводиться активна робота з виявлення захворілих, у яких відсутні симптоми захворювання (огляд лікарем-інфекціоністом, за епідпоказами дослідження крові на наявність імуноглобулінів М до вірусного гепатиту «А»).

4. За контактними встановлюється медичне спостереження на 35 днів з дня госпіталізації останнього хворого (термометрія, огляд, опитування). Результати меднагляду відмічаються в журналі спостереження.

5. Проводиться заключна дезінфекція всіх приміщень школи, організовується поточна дезінфекція на 35 днів (термін спостереження) дезінфекційними засобами відповідно затверджених на Україні регламентів.

6. Проводиться суворий контроль за дотриманням правил особистої гігієни дітьми та персоналу закладу.

7. В разі необхідності накладається карантин (забороняється переведення в інші класи (групи), прийом нових дітей, участь в масових заходах).

8. Харчування контактних в їдальні проводити в останню чергу, виділити для них окремий посуд.

9. Столовий посуд після приймання їжі контактними знезаражувати в деззасобах згідно регламенту або шляхом кип'ятіння в 2% розчині соди 15 хвилин. Для проведення дезінфекції посуду використовувати окрему ємність.

10. За рекомендацією лікарів контактним проводиться вакцинопрофілактика або імуноглобулінопрофілактика за епідпоказами.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ