Тернопілля: на Теребовлянщині розглядають можливість будівництва біоенергетичного комплексу

Тернопілля: на Теребовлянщині розглядають можливість будівництва біоенергетичного комплексу

21.10.16 08:27 0 632
Ідеєю будівництва біоенергетичного комплексу на Теребовлянщині поділився керівник ТОВ «Західагропродукт» Іван Панькуш із головою райдержадміністрації Юрієм Ништою та його заступником Андрієм Кундратом .

Під час зустрічі, яка відбулася безпосередньо на птахофабриці підприємства, Іван Панькуш презентував керівникам РДА свій майбутній проект із переробки курячого посліду і кукурудзяного силосу на біогаз. За його словами, це буде в межах окремо взятого сільськогосподарського підприємства унікальний і єдиний об'єкт в економіці не тільки району і області, але й Західної України. Зазначимо, що в нашій країні таких комплексів є вже 8, найближчий знаходиться в Білій Церкві.

Питання утилізації курячого посліду на птахофабриці досить актуальне. Це й є однією з основних причин будівництва біогазової станції. Аргументом на користь енергетичного використання посліду стало те, що ціни газу та електричної енергії стрімко пішли вгору. Усе це й спонукало керівництво підприємства до рішення про виробництво із посліду біогазу.

Як основну сировину тут планують використовувати увесь курячий послід, якого за день із пташника назбирується 12,5 тонн, а також доповнювати кукурудзяним силосом, комбінуючи ці два компоненти.

Біогаз, який в кінці процесу перетворюється на електроенергію, агропідприємство планує використовувати для власних потреб та потреб енергетичної галузі району. На не стоїть на меті заробляти на біогазі, продаючи його, агрофірма зможе цей продукт використовувати для реалізації значимих соціальних проектів, зокрема опалення великої новозбудованої Соколівської загальноосвітньої школи, де потрібні значні обсяги газу. До слова, комплекс щоденно вироблятиме значну кількість електричної та теплової енергії. Після переробки залишається ще й інший екологічно чистий продукт - біодобриво. Його використовуватимуть для підживлення грунтів.

Вартість проекту становить понад 2 млн євро з терміном реалізації 2 роки. Співпартнерами його буде австрійська фірма, яка має досвід в галузі біоенергетики. Вона ж і постачатиме відповідне обладнання.

Під час зустрічі представники влади та агрокомпанії детально обговорили саме будівництво комплексу, знайшовши з даного питання взаєморозуміння. До речі, в Європі уже давно застосовують аналогічні біогазстанції. Комплекс ж у Соколові забезпечить надходження у бюджет Золотниківської об'єднаної громади, а також сприятиме розвиткові економіки району.

«Івестиційний енергозберігаючий проект досить цікавий. Найперше – вирішуватиметься проблема утилізації відходів виробництва і водночас заміниться природній газ, електрична енергія, які стрімко дорожчають», – сказав голова райдержадміністрації Юрій Ништа та зауважив, що приклад такого проекту говорить про новий підхід нашого бізнесу до актуальних питань енергозбереження.

Далі учасники зустрічі оглянули місце, де заплановано майбутнє будівництво біоенергетичного комплексу.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівненщина: найближчі 7 ...

КОМЕНТАРІ