Нормативна та експертна оцінка землі

Нормативна та експертна оцінка землі

25.10.16 20:51 0 1380

Земельні відносини неможливі без проведення оцінки землі, яка, в свою чергу, підрозділяється на 2-ва види:

  • нормативна;
  • експертна.

Нормативна оцінка земельних ділянок

Так, нормативна оцінка земельних ділянок - це розрахунок потенційних можливостей земельної ділянки, на яких ґрунтується визначення вартості наділу землі, його якості і передбачуваного потенційного доходу. Іншими словами, метою проведення такої оцінки землі є розрахунок можливих фінансових впливів, які можна отримати при раціональному використанні даної земельної ділянки відповідно до її цільового призначення. Цільове ж призначення, в свою чергу, визначається, виходячи з категорії землі, до якої належить ця конкретна ділянка.

Таким чином, після того, як буде проведена подібна оцінка земельних ділянок, отриманий результат є, скоріше, не безпосереднім аналізом якості і властивостей землі, а можливістю придатності її до будь-яких конкретних цілей і задач (безумовно, в межах властивостей категорії землі). Логічно, що переведення ділянки з однієї категорії в іншу, спричинить за собою і зміну в результатах нормативної оцінки, а, значить, і вартості земельного наділу. Нормативна оцінка земельних ділянок є підставою для оподаткування, тобто, на її основі розраховується величина земельного податку.

Експертна оцінка землі

Експертна оцінка землі відкриває трохи іншу сторону питання - вона є мірилом придатності землі для будь-якого виробництва, тобто, оцінює землю як засіб виробництва. До речі, в Києві замовити експертну оцінку землі можна в ООО «Інститут незалежної експертної оцінки»: zemocenka.com. Економічна оцінка землі включає в себе також і оцінку знарядь праці як предметів виробництва. Проводиться така оцінка з метою визначення кінцевої вартості об'єкта, яка в підсумку служить підставою для проведення цивільно-правових угод у сфері земельних відносин. Чим вища вартість ділянки, згідно з результатами даної оцінки, тим дорожчим об'єктом для купівлі-продажу він є.

Також існує бонітування ґрунтів, яка показує рівень родючості грунту кожного конкретного земельного наділу. Чим вище бал бонітету, тим, відповідно, і більш родючою є ділянка. В основу проведення такої порівняльної оцінки лягли саме природні властивості грунту, які можуть вплинути на рівень врожайності сільськогосподарських структур, що є найбільш важливим показником в сільськогосподарському виробництві.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Чернігів: Зустріч у ...
Наступна новина: Плоска покрівля: ...

КОМЕНТАРІ