Швейцарсько-український проект DESPRO продовжить співпрацю з територіальними громадами Вінниччини (+фото)

Швейцарсько-український проект DESPRO продовжить співпрацю з територіальними громадами Вінниччини (+фото)

26.10.16 20:33 0 840
У рамках діяльності Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, 24 жовтня Вінниччину із моніторинговим візитом відвідав директор проекту DESPRO пан Юрг Крістен. Мета його візиту - обговорення ходу реалізації проекту, а також перспектив роботи на майбутнє.

Після відвідання об'єктів, які реалізуються у співфінансуванні з DESPRO, зокрема будівництво полігону для збору ТПВ у Тульчинському районі, Юрг Крістен зустрівся в обласній державній адміністрації з першим заступником голови ОДА Андрієм Гижком.

Директор проекту DESPRO поділився враженнями від побаченого та висловив щиру вдячність керівництву області за плідну співпрацю під час усіх трьох фаз проекту. Він також запевнив учасників зустрічі у доцільності й необхідності подальшої спільної роботи.

Андрій Гижко охарактеризував перші результати і переваги, які отримали громади в результаті бюджетної децентралізації та подякував керівництву Проекту за професійну командну роботу:

«Я розумію, що ми не можемо за рахунок Уряду Швейцарії постійно будувати водогони, - зазначив Андрій Гижко,- проте, завдяки нашій багаторічній співпраці ми маємо систему в роботі, а кілька нових напрямків, які ви започаткували, хотів би, щоб перейшли в нову фазу Проекту».

Мова йшла про водовідведення – в т. ч. у приватних домогосподарствах та на об'єктах соціальної інфраструктури, побудову локальних очисних споруд а також про системну роботу в сфері поводження із твердими побутовими відходами.

У свою чергу Юрг Крістен подякував за чіткий і детальний огляд економічної ситуації у Вінницькій області та запевнив: «Відвідавши Вінниччину, я побачив багато позитивних моментів, на які ми вплинули і це робить мене гордим. Результати зовнішнього оцінювання проекту DESPRO, яке проходило влітку – чудові! Тому зараз вже починаємо працювати над плануванням роботи у ІV фазі, яка триватиме 3 роки. При цьому ми маємо врахувати напрацювання і досвід реалізації попередніх трьох фаз».

Довідка:

Проект DESPRO впроваджується на території Вінницької області із липня 2007 року та передбачає три фази реалізації. За весь період співпраці визнано переможцями 59 проектів, на які з Проекту DESPRO виділено майже 19 млн. грн.

В області створено Регіональний наглядовий комітет та Регіональний координаційний орган з підтримки Швейцарсько-Українського Проекту підтримки децентралізації в Україні DESPRO до якого увійшли представники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та проекту DESPRO.

Щодо реалізації в області IІІ фази проекту: 5 грудня 2013 року в області підписано Меморандум про взаєморозуміння і співробітництво між Швейцарсько-Українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Вінницькою обласною Радою. Цим документом області надано можливість розпочати реалізацію III фази проекту, яка триватиме протягом 2013-2017 років.

Так, протягом І кварталу 2014 року проведено конкурс, в якому 6 із 14 територіальних громад Вінницької області визначено переможцями в рамках 11-го обласного конкурсу розвитку територіальних громад в 2014 році, на реалізацію проектів з водопостачання отримано гранти від Проекту DESPRO загальною вартістю 1,5 млн.грн. (до 250 тис. грн. в розрахунку на 1 громаду).

В квітні 2014 році проведено навчання для територіальних громад-переможців Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO щодо покращення водопостачання та заключено договори про співпрацю з 6 територіальними громадами, а саме: Павлівка (Погребищенський р-н), Красносілка (Бершадський р-н), Росоша (Липовецький р-н), Яришівка (Тивірвський р-н), Носівці (Гайсинський р-н), Гущинці (Калинівський р-н)).

12.03.2015 року підписано угоди про співпрацю між 13 територіальними громадами 8 районів області та Швейцарсько-Українським проектом DESPRO. Протягом 2015 року DESPRO співфінансувало проектів сільських громад на загальну суму майже 4,5 млн. гривень (до 370 тисяч гривень на один проект).

За результатами моніторингових візитів до громад представниками DESPRO та оцінки основних критеріїв відповідності проектів умовам конкурсу та враховуючи можливі результати реалізації проектів за участі DESPRO, було запропоновано підтримати 5 проектів наступних громад: с. Станіславчик (Жмеринський район), с. Кармалюкове (Жмеринський район), с. Тиманівка (Тульчинський район), с. Лозувата (Липовецький район) та с.Коханівка (Липовецький район).

Станом на 20.10.2016 року з 18 відібраних проектів (13 проектів 2015 року та 5 додатково відібраних в 2016 році) реалізовано 10 проектів, на які з проекту DESPRO профінансовано понад 7 млн. грн. (прокладено 173 км водогону) решта мають бути завершені до кінця 2016 року.















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничанин Марат ...
Наступна новина: Що краще купити: ...

КОМЕНТАРІ