Незабаром лучани отримуватимуть ID-картки

Незабаром лучани отримуватимуть ID-картки

28.10.16 11:07 0 560
Під час оперативної наради директор департаменту “Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку” Лариса Карп'як розповіла, що з 1 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України № 1474 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України”. Прийняття цього закону дозволить запровадження паспорту громадянина України у формі ІD-картки. Лариса Карп'як наголосила, що це принципово нова для нашої країни система ідентифікації на основі єдиного демографічного реєстру, за якою видаються нові документи. Законом передбачено місячний строк для приведення у відповідність до нього нормативно-правових актів. Планується, що з 1 листопада зміни вступлять у дію.

Директор департаменту “Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку” розповіла про основні зміни. Так, паспорт громадянина України у вигляді ID-картки видаватиметься з 14 років. Його виготовлення буде безкоштовним. Діятиме такий паспорт 4 роки і по досягненню 18-річного віку необхідно буде виробляти новий документ. Він уже буде платним. Крім того, новий паспорт діятиме 10 років.

Також на ІD-картку буде нанесено номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Цей код буде занесено й на спеціальний чіп, куди можна додати і електронний цифровий підпис, що дасть змогу користуватися різними послугами.

Лариса Карп'як зазначила, що громадяни за оформлення ID-паспорта муситимуть сплати адміністративний збір, який включає суму вартості бланка, персоналізації та адміністративної послуги. Орієнтовно ця сума становитиме 140 грн і послуга надаватиметься протягом 30 днів. За її словами, якщо громадянин хоче виготовити паспорт за 10 днів, то вартість послуги становитиме 280 грн.

Директор департаменту “Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку” зауважила, що Законом передбачено право територіальної громади звільняти певні категорії громадян від оплати поглуги з виготовлення ID-картки.

Крім того, реєстрація місця проживання особи записується до електронного чіпу ID-картки, і цю інформацію можна легко змінити без виготовлення нового паспорта.

Лариса Карп'як наголосила, що діючі паспорти мають необмежений термін дії і змінювати його на біометричний не обов'язково. За її словами, ІD-картку можна виготовити за бажанням.

Однак, директор департаменту “Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку” наголосила, що при вклеюванні фотокартки у 25 та 45-річному віці, зміні паспорта при зміні прізвища будуть виготовляти ID-картку.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Вінницькі спортсмени ...

КОМЕНТАРІ