Чернівці: Вакцинація – ефективний захід профілактики інфекційних хвороб

Чернівці: Вакцинація – ефективний захід профілактики інфекційних хвороб

28.10.16 13:02 0 516
У період підвищення захворюваності на гострі респіраторно-вірусні інфекції в осінньо-зимовий період відмічається і ріст захворюваності на вітряну віспу.

Слід зауважити, що вітряна віспа або вітрянка – це висококонтагіозне гостре інфекційне захворювання, яке викликається вірусами сімейства герпесу і характеризується специфічною пухирцевою висипкою на шкірі.

Частіше (до 90%) хворіють діти, які відвідують організовані дитячі колективи.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом від хворого здоровому (при розмові, кашлі та перебуванні в одному приміщенні). З током повітря вірус може розповсюджуватись на великі відстані (до 20м). Індекс контагіозності (заразності) може досягати до 100%.

Вітрянкою хворіють практично всі діти у віці від 2-х до 7-ми років, особливо, якщо вони відвідують дитячий садок. Крім того, великий відсоток захворюваності дітей на вітряну віспу пов'язаний з тим, що інкубаційний (прихований) період захворюваності складає 14-21 день. Перші симптоми вітрянки з`являються за 1-2 дні до висипки і саме з цього часу, хвора людина стає заразною для оточуючих. Дитина залишається заразною на 5-й день після останніх елементів висипки..

Отже, враховуючи всі ці факти, зрозуміло, що вірогідність захворіти вітряною віспою дитині, яка відвідує дитячий садок чи школу, де є випадок захворювання, надто велика.

Єдиним дієвим засобом специфічної профілактики є вакцинація проти вітряної віспи, яка проводиться в багатьох країнах Європи, США, Японії . В нашій країні це захворювання відноситься до так званих «некерованих» інфекцій, оскільки механізм передачі дуже активний, а специфічна профілактика не проводиться, тому проводяться інші засоби профілактики: провітрювання, квартування, застосування дез. засобів, адже вірус опиняючись в умовах зовнішнього середовища, досить швидко гине (буквально в період десяти хвилин). А в організованих колективах обов'язковим є спостереження за контактними дітьми протягом 21 дня. Батькам, діти, яких не були в контакті з хворими на вітряну віспу, рекомендується утримуватись від відвідування закладу в період обмежувальних заходів.

Отже, питання захворюваності на вітряну віспу буде завжди на часі, поки в календар профілактичних щеплень не включать вакцинацію проти вітряної віспи.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: в області ...
Наступна новина: В Ужгороді розпочинають ...

КОМЕНТАРІ