Стягнення заборгованості за допомогою агентства

Стягнення заборгованості за допомогою агентства

30.10.16 20:57 0 1445

Як підвищити шанси на повернення простроченої заборгованості і не залишитися в програші? Самостійно провести стягнення дебіторської заборгованості кредиторам вдається провести досить рідко. Останнім часом зростає популярність послуги зі стягнення заборгованості, що надається колекторськими та юридичними агентствами (наприклад, в СПб - це компанія "РЕГИСТРАТОР" 53ru.com). У Росії це явище відносно нове, але як показує світовий досвід, цей спосіб повернення боргу є одним з найбільш ефективних.

Колектори

Отже, колекторське агентство - це організація, що надає кваліфіковану юридичну допомогу в питаннях стягнення заборгованостей, чиї співробітники володіють великими знаннями про всі особливості цієї процедури. Крім того, поширеною практикою для таких організацій є викуп боргів за певні відсотки від їх суми.

Колекторські агентства найчастіше здійснюють свою діяльність на підставі договору надання послуг, представляючи інтереси кредитора і роблячи різні дії для повернення боргу. Звернутися по допомогу в колекторське агентство можна на будь-якій стадії стягнення заборгованості.

В процесі цивільно-правового вирішення спору в досудовому порядку допомога колекторського агентства може виявитися ефективною вже на стадії складання претензійного листа. Кваліфіковані юристи зрозуміліше можуть донести до позичальника можливі наслідки невиплати їм суми боргу. А найчастіше співробітники колекторських агентств використовують нестандартні, але в рамках закону, заходи впливу на боржника, такі як, наприклад, інформування за допомогою смс-повідомлень або електронних листів, особисті бесіди з боржником й інші.

Якщо ж досудовий порядок не вплинув ніяких дій на боржника, необхідно переходити до судового врегулювання спору. На цьому етапі послуги зі стягнення заборгованості, що надаються колекторським агентством, будуть полягати в грамотному складанні позовної заяви, направлення її до суду, а також адекватному представленні інтересів кредитора в суді. Всі ці процедури мають свої тонкощі і особливості, від дотримання яких буде залежати позитивний результат справи, що і є спеціалізацією колекторських агентств.

Судові пристави-виконавці

У тому випадку, коли позитивне рішення суду отримано, і стягнення дебіторської заборгованості стає обов'язком судових приставів-виконавців, чия діяльність в таких питаннях часто, як показує практика, виявляється малоефективною, знову ж має сенс вдатися до послуг колекторів. У такому випадку, вони проконтролюють роботу безпосередньо самих приставів-виконавців, здійснять розшук боржника, його майна з обґрунтуванням факту його приналежності боржнику, у разі необхідності оскаржать проведені з цим майном угоди і т. п.

Кримінал

Крім цивільно-правового порядку вирішення спорів щодо стягнення заборгованості, за наявності складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом РФ, можливий також кримінально-правовий порядок розгляду. Склади злочинів по даній проблематиці представлені в гл. 21 і 22 КК РФ. Треба відзначити, що в такому разі кредитор має більше шансів на повернення боргу.

Отже, якщо в діях боржника вбачається будь-який склад злочину, кредитору слід скласти і направити заяву за даним фактом до правоохоронних органів. У разі порушення кримінальної справи подальший розвиток подій буде проходити за стадіями розслідування кримінальної справи, судового розгляду і застосування покарання з стягненням суми боргу в примусовому порядку.

Істотною перевагою кримінального провадження є його оперативність, відсутність матеріальних витрат на його ведення, відсутність для кредитора обов'язку доведення вини відповідача, так як цим займаються безпосередньо органи кримінального переслідування.

І навіть у разі кримінального судочинства колектори можуть виявитися корисними як для надання оперативної допомоги правоохоронним органам, так і для своєчасного оскарження при необхідності їх дій.

Висновки

Таким чином, на будь-якій стадії справи допомога фахівців, що надають послуги зі стягнення дебіторської заборгованості не буде зайвою, а скоріше навпаки, тільки підвищить шанси на повернення боргу в найкоротші терміни.

Головне, про що слід пам'ятати: грамотні фахівці по роботі з простроченою дебіторською заборгованістю в більшості випадків обійдуться дешевше, ніж самостійні спроби вирішення питання, адже витрати, понесені у зв'язку з поверненням боргу будуть компенсовані за рахунок боржника!

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Вінничина: керівництво ...
Наступна новина: Переклад диплома і атестата

КОМЕНТАРІ