Звернення міського голови Тернополя з нагоди річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

Звернення міського голови Тернополя з нагоди річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки

04.11.16 11:19 0 467
1 листопада ми відзначаємо знаменну дату в історії України – річницю Листопадового Чину - проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

Ця видатна історична подія продемонструвала незламну волю українців до Незалежності, відкрила шлях до спільної боротьби українців за соборну та суверенну державу.

Для Тернополя це була особлива подія. Наше місто одразу включилося у боротьбу за Незалежну Українську державу. Тут 1 листопада замайорів жовто-блакитний прапор, а автором герба ЗУНР став студент Тернопільської гімназії Олег Лошнів.

Тернопіль став також другою столицею ЗУНР після того, як українське військо змушене відійти зі Львова під тиском переважаючих сил супротивника. На Тернопільщині відбулася і одна з найбільш успішних операцій захисника ЗУНР, Української галицької армії — Чортківська офензива. Армія молодої республіки відзначилася у боротьбі з більшовизмом, а також стала основою для побудови у майбутньому Української повстанської армії.

Створення ЗУНР мало величезне значення для самоусвідомлення українців, як нації. Борці за Незалежність минулого дали приклад незламності у боротьбі воїнам сучасності. Без цієї боротьби, Україна, можливо, ніколи б не постала у сучасних кордонах. Не було б сучасної Незалежної, соборної, суверенної України. Не було б нової української армії, яка зупинила агресію вже Росії Путіна, потужного волонтерського руху, який вперше виник якраз під час створення ЗУНР, коли українці підтримали свою армію, як її підтримують їхні нащадки зараз.

Саме ці звитяжні традиції дозволили Україні вистояти зараз. На історичних прикладах твориться майбутнє нації.

У цей день згадаймо наших звитяжних пращурів. Вклонимося їм і подякуємо за подвиг минулого, заради майбутнього.

Слава Україні! Слава українським Героям!

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненська місцева ...
Наступна новина: У Волинській області хто ...

КОМЕНТАРІ