У Чернігові триває бюджетний процес

У Чернігові триває бюджетний процес

04.11.16 08:41 0 481
Міський голова пропонує раціонально та ефективно використовувати бюджетні ресурси і направляти кошти на розвиток

У Чернігові триває процес формування бюджету міста на наступний рік. Він проводиться гласно та відкрито. Рік обіцяє бути непростим. У понеділок, 31 жовтня, міський голова Владислав Атрошенко чи не вперше в історії міста відверто обговорив це питання з самими бюджетниками – керівниками всіх навчальних та медичних закладів Чернігова. Це відбулося на розширеній нараді, які проходять у міськраді щопонеділка і на яку цього разу були запрошені директори шкіл, дитсадків та головні лікарі міських об'єктів охорони здоров'я.

Владислав Атрошенко відверто говорив про те, як розвиваються бюджетні взаємини в державі і що це значить для нашого міста.

А саме, що, вочевидь, державні субвенції, в тому числі й на утримання бюджетних закладів, з року в рік будуть скорочуватися. І утримання цих закладів ставатиме все більшим навантаженням на бюджет міста.

Це видно в цифрах: якщо в 2016 році виплачена працівникам бюджетної сфери міста заробітна плата становила 69% від суми власних надходжень бюджету Чернігова, то за прогнозними розрахунками на наступний рік вона становитиме вже 77%.

Міський голова наголошував на необхідності розуміння цих реалій.

- Якщо людина хворіє, то краще, якщо вона буде знати про це і робити кроки до одужання. Ніж буде тліти, доки не помре. Я би хотів, щоби ми всі розуміли, як наше місто може перестати хворіти і надалі рухатися в розвиток, - порівняв він.*/blockquote

І продовжив:

- Звичайно, що ні вчителів, ні лікарів ми не скоротимо. Але маємо розуміти, що зростання видатків без росту доходів – це шлях у нікуди. І ми зобов'язані думати по те, що робити, якщо це співвідношення сягне 90%, а то й ще гірше – якщо видатки перевищать доходи. */blockquote

На переконання міського голови, в умовах децентралізації місто чим далі, тим більше ставатиме практично самостійним господарюючим суб'єктом. Тобто скільки заробить – стільки й витрачатиме.

Тому план дій на найближче майбутнє, і в тому числі на наступний рік, неминуче має бути пов'язаний з усіма видами енергозберігаючих заходів, а також з іншими шляхами раціонального використання ресурсів. «Спочатку потрібно зекономити, цю економію витратити на енергозбереження, а потім вже планувати інші витрати», - сформулював міський голова.

Окрім того, сфера профтехосвіти, яка зараз передається на утримання міського бюджету, теж має бути готовою до нових умов. Наприклад, у перспективі місто готове фінансувати підготовку робітників лише за тими спеціальностями, на які дійсно є попит роботодавців.

Разом з тим, міський голова наголосив на тому, що навіть у таких фінансових умовах Чернігів потрібно розвивати. Адже це єдиний шлях до того, щоб у нашого міста було привабливе «завтра», щоби молодь хотіла тут залишатися:

- Якщо ми досі звідси не виїхали, пов'язали з Черніговом своє життя, то повинні розвивати місто. Це має бути в першу чергу, а все інше – в залежності від розвитку.*/blockquote

Зокрема, у сфері освіти Владислав Атрошенко вважає за необхідне навіть у сьогоднішній умовах виділяти бюджетні кошти на капітальні видатки та обладнання для навчального процесу:

- Моє бачення таке, що у сфері освіти першочергово треба профінансувати найбільш болючі питання капітальних видатків. Що це може бути? Спорудження 10 або трохи більше скатних покрівель. Треба визначитись, які освітні заклади – і школи, і дошкільні – потребують цього найбільше, де ремонти з року в рік не дають того ефекту, який потрібен. Також я хотів би за рік повністю закрити питання з вікнами та з ремонтом туалетів у школах. Що стосується освітнього процесу, то я пропоную і хотів би почути вашу думку щодо встановлення у кожній школі 1-2 інтерактивних дошок. Також, безумовно, треба обладнувати лінгвістичні класи – адже вивчення іноземних мов розширює можливості в подальшому навчанні і працевлаштуванні.*/blockquote

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ГРАФІК ВИЇЗНИХ ПРИЙОМІВ ...
Наступна новина: На Тернопіллі сім’ї ...

КОМЕНТАРІ