Відбувся “круглий стіл” щодо участі КП “Луцькводоканал” у реалізації проекту “Програма розвитку муніципальної інфраструктури України”

Відбувся “круглий стіл” щодо участі КП “Луцькводоканал” у реалізації проекту “Програма розвитку муніципальної інфраструктури України”

04.11.16 12:04 0 560
В конференц-залі Центру надання адміністративних послуг м. Луцька відбувся “круглий стіл” щодо участі КП “Луцькводоканал” у реалізації спільного з Європейським інвестиційним банком проекту “Програма розвитку муніципальної інфраструктури України”. У спілкуванні взяли участь директор департаменту економічної політики Олександр Озінович, начальник відділу інвестиційної політики департаменту економічної політики Сергій Омельчук, директор КП “Луцькводоканал” Іван Корчук, його заступник Анатолій Марчук.

Олександр Озінович повідомив, що у 2016 році КП “Луцькводоканал” за підтримки Луцької міської ради подало заявку на участь в проекті “Програма розвитку муніципальної інфраструктури України”. Цей проект реалізується Урядом України спільно з Європейським інвестиційним банком. Він пройшов погодження у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і вже знаходиться на завершальному етапі у Міністерстві фінансів України.

Заступник директора КП “Луцькводоканал” Анатолій Марчук детальніше розповів про Проект. За його словами, метою Проекту є зменшення негативного екологічного впливу від діяльності КП “Луцькводоканал” на стан довкілля, підвищення якості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів, підвищення надійності роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення у м. Луцьк та покращення фінансового і технічного стану Підприємства шляхом оновлення основного виробничого обладнання й мереж із використанням сучасних енергоефективних технологічних рішень.

Проектом передбачається реалізація наступних заходів: модернізація технологічної системи станції водопідготовки Дубнівського водозабору м. Луцьк; реконструкція ділянок водогону d 600 мм; реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Луцьк з добудовою блоку біоенергетичної переробки та утилізації відходів, очищення стічних вод; модернізація насосного обладнання КНС №№ 1, 2, 3, 5; оновлення автомобільного парку спеціального призначення. Окрім цього, для покращення надійності водопостачання заплановано заміну 7 км аварійного водогону ( вул. Дубнівська — вул. Трункіна — вул. Рівненська — вул. Єршова — вул. Гордіюк — вул. Кравчука — вул. Карпенка -Карого - вул. Дубнівська) .

Одним із пріоритетних заходів даного інвестиційного проекту є “Реконструкція каналізаційних очисних споруд”, який включає в себе модернізацію системи мулового господарства із впровадженням технологій переробки мулу. Впровадження цього заходу дало б можливість відмовитись від використання мулових майданчиків, які займають площу в 10 гектарів орних родючих земель за рахунок застосування технології переробки активного мулу стрічковим фільтр-пресом та транспортування мулу, а також зняти загрозу просочування активного мулу в р. Стир у випадку аварійного руйнування мулових карт. Крім того, завдяки реалізації даного заходу зменшиться вартість очистки стоків, заощаджується електроенергія, а також зменшується вміст шкідливих речовин, які потрапляють у р. Стир. Разом з цим заплановано реконструкцію аеротенків та повітродувної станції, а також модернізацію технології видалення відходів із стічних вод.

Ще одним не менш важливим заходом, включеним у Проект, є модернізація технологічної системи станції водопідготовки Дубнівського водозабору, який дозволить поліпшити якість питної води та привести її до європейських стандартів за рахунок встановлення сучасних фільтрів, за допомогою яких можна буде видаляти забруднення сполук заліза безпосередньо на фільтруючих шарах. На сьогоднішній день закуплено 10 фільтрів та комплектуючі матеріали до них, але їх потрібно змонтувати разом з трубопровідною обв'язкою та здійснити ряд пусконалагоджувальних робіт. У разі реалізації даного проекту населення буде отримувати більш якісну питну воду, що відповідає європейським стандартам, а підприємство, і, відповідно, міський бюджет отримає економічний ефект за рахунок зниження енерговитрат, витрат на утримання та ремонт станції знезалізнення, яка вкрай потребує повної модернізації.

Наступним заходом майбутньої реконструкції є заміна старої зношеної техніки на нову більш ефективну. Від транспорту в роботі підприємства залежить оперативне усунення аварійних ситуацій у місті, а використання сучасних екскаваторів створить умови для ефективного проведення планових та термінових ремонтних робіт на відомчих об'єктах.

Очікувані результати після впровадження Проекту: підвищення надійності роботи систем водопостачання у м. Луцьк; підвищення якості послуг з водопостачання для споживачів м. Луцьк; зниження середньорічного споживання електричної енергії на 2,7 ГВт/год. (14%); скорочення втрат води в мережах на 77 тис. М3 (1%); зниження середньорічних матеріальних витрат.

Директор КП “Луцькводоканал” Іван Корчук акцентував, що Проект забезпечить суттєву економію витрат підприємства на електроенергію та містить значну кількість екологічних переваг. А головне, Проект дозволить залучити інвестиційні кошти на реконструкцію мереж, які зношені на 60-70 % , а бюджетних коштів на це не вистачає.

Учасники “круглого столу” були одностайними у тому, що впровадження Проекту стане значним прогресивним кроком у розвитку системи водопостачання та водовідведення у місті Луцьку.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Прокуратура Вінницької ...
Наступна новина: "Хочемо повернути здачу на ...

КОМЕНТАРІ