Вінничина: яке прекрасне рідне слово! Воно не світ,а всі світи…

Вінничина: яке прекрасне рідне слово! Воно не світ,а всі світи…

11.11.16 12:34 0 452
Під такою назвою 9 листопада, у читальній залі ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва пройшов літературно-мистецький вечір до Дня української писемності та мови.

За ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації суспільства в Україні встановлено День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця.

Преподобний Нестор Літописець – киянин, у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря, преподобний Феодосій. Молитвою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці він був удостоєний сану ієродиякона.

Книжкова справа стала сенсом життя Нестора Літописця. Найвизначнішою його працею є «Повість временних літ» – літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття. Це перша в Київській Русі пам'ятка, у якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць книжника, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. «Повість временних літ» була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури. Тому преподобного Нестора Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, але й словесності.

Традиційно День української писемності та мови відзначили і в обласній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва. У святкуванні взяли участь відомі вінницькі письменники, поети, науковці. Звучали прозові та поетичні твори у виконанні студентської молоді ДонНУ, ВНМУ ім. М. І. Пирогова, ВНТУ. Зворушливу поетичну композицію за творами українських письменників виконали учасники театру-студії «Птаха».

До цьогорічного свята фахівці книгозбірні підготували віртуальний анотований рекомендаційний бібліографічний список на допомогу самостійному вивченню української мови «Буду я навчатись мови золотої» (відділ наукової інформації та бібліографії), а також книжкові виставки та перегляди літератури.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Аудитори Вінниччини за ...
Наступна новина: У Чернігові презентували ...

КОМЕНТАРІ