На Тернопіллі литва передала Вишнівецькому палацу колекцію портретів видатних князів

На Тернопіллі литва передала Вишнівецькому палацу колекцію портретів видатних князів

11.11.16 15:48 0 591
Урочисте відкриття виставки «Князі Вишневецькі – спільна культурна спадщина та історична пам'ять Литви і України» відбулося 10 листопада в смт Вишнівець Збаразького району. В рамках заходу Литва передала палацу Вишнівецьких на безтермінове зберігання копії портретів князів Вишневецьких, які зберігаються в музеях України, Білорусі, Литви.

Участь у заході взяв голова обласної державної адміністрації Степан Барна.

«Цього року ми започаткували нову ініціативу – проведення Свят замків. Завдяки цьому наші пам`ятки, в тому числі і Вишнівецький палац, відвідало значно більше туристів. Більше 20 замків Тернопілля тісно пов`язані з історією нашої держави, Польщі та Литви. Саме тому для нас так важливо, що Литовська сторона приділяє особливу увагу популяризації спільної історії та культури. Нам дуже важливо знати і розуміти події минулого, щоб розвивати наші відносини надалі», - зазначив Степан Барна.

Під час заходу представники обох сторін домовилися про продовження популяризації історії та культури Литви на теренах Тернопілля. У рамках цього в області реалізовуватимуть спільні проекти у різних галузях.

Як відомо, спільна культурно-історична спадщина України та Литви налічує тисячі артефактів, які представляють велику цінність для дослідників і поціновувачів мистецтва. Одним із об'єднуючих фактів є історія королівської родини Князів Вишневецьких.

Родовід Князів Вишневецьких налічує чимало славетних представників. Зокрема, 19 червня 1669 р. Михайло Корибут Вишневецький був вибраний Польським королем і Великим Князем Литовським після правління шведської династії Вази, коли нарешті престол зайняв «свій» місцевий претендент від «П'ястів». Його предком був Корибут – онук родоначальника цілої династії Великого Князя Литовського Гедиміна, син Великого Князя Ольгерда і Уляни Тверської, який прийняв православну віру і був хрещений ім'ям Дмитра.

Чи не найбільшою славою в Україні вкрив себе князь Дмитро Вишневецький, який на початку 1550-х років заснував замок на острові Мала Хортиця, згуртував навколо нього козаків і цим поклав початок Запорозької Січі. Саме тому його вважають першим козацьким гетьманом. У XVII–XVIII ст. Князі Вишневецькі були правлячою родиною Республіки Двох Народів (Речі Посполитої), тому невипадково на королівський престол мали амбіції і наступні представники родини Вишневецьких.

«За кошти Міністерства закордонних справ Литовської Республіки були зроблені фотокопії на полотні з 14 портретів, на яких зображені видатні члени родини Вишневецьких. литовська сторона передає ці картини, як нашу спільну культурну спадщину та історичну пам'ять, що об'єднує Литву і Україну для подальшого експонування та зберігання у Вишнівецькому палаці, де мешкали останні представники славетного роду», – зазначила директор громадської організації «East European Cooperation» Беатріче Белявців.

На виставці представлені портрети найвідоміших представників родини Князів Вишневецьких XVI-XVIII ст. Фотокопії на полотні виготовлені за кошти Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки з оригіналів, що знаходяться у музеях України, Білорусі і Литви.

Упорядник збірки портретів – доцент Історичного Факультету Вільнюського Університету др. Ґенуте Кіркєне; Фотомайстер – Клаудіюс Дріскюс.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Керівники КП ...

КОМЕНТАРІ