Як отримати дозвіл на прибудову до приватного будинку?

Як отримати дозвіл на прибудову до приватного будинку?

13.11.16 23:24 0 3801

Рідко хто з домовласників замислюється, як узаконити прибудову до приватного будинку. Адже більшість з них звикли самостійно розпоряджатися своїм майном. Тому вирішивши збільшити площу приватного будинку, власники озброюються інструментами, і починають перекроювати будова на свій розсуд.

Якщо людина попередньо полінувалася або не захотіла оформити дозвільну документацію на проведені роботи, то самовільна прибудова рахується незаконною. Відповідно якщо надійде скарга від власника сусідньої ділянки, до вас заявляться судові пристави з вимогою привести будинок в первинний вигляд. При цьому вік споруди ролі не грає.

Крім того, незаконна споруда тягне за собою грошовий штраф для власника. Тому прибудову потрібно узаконити, і розповість нам про те, як це зробити Савченко Ірина - співробітник центру консалтингових рішень "СОДЕЙСТВИЕ": jurist.support.

У яких випадках потрібно оформляти прибудову?

Зверніть увагу, що не на всі роботи потрібно отримувати дозвіл. Будівлі поділяються на два типи: капітальні та некапітальні. У другому випадку оформлення проведених робіт не потрібне. До некапітальної забудови відносяться наступні роботи:

  • облаштування нового входу, за умови, що не зачіпається ділянка прилеглої території;
  • виготовлення навісу або ганку;
  • зведення допоміжних споруд (сараї, гаражі), якщо ці будови не мають на увазі знесення несучих конструкцій і не зачіпають інженерні комунікації.

Якщо відбувається розширення будови за рахунок прибудови додаткових приміщень, документальне оформлення робіт є обов'язковим.

Без відповідного дозволу, продати приватний будинок не вийде. Адже прибудова до будинку тягне зміни в загальному плані будови. Щоб оформити документ відповідно до внесених змін, потрібно узаконити прибудову. Зробити це можна перед початком робіт, або після їх завершення.

Куди звертатися?

Оформлення прибудови відбувається в уповноважених організаціях. Порядок звернення залежить від варіанту споруди. Якщо дозвіл оформляється перед початком робіт, то необхідно звернутися в проектну організацію. Фахівці складуть план робіт і підготують документальну базу. Якщо незаконна споруда вже зведена, то оформити її можна через суд.

У будь-якому випадку, щоб отримати дозвіл буде потрібно збирати документи. Ось перелік обов'язкових паперів на оформлення:

  • Свідоцтво власності на земельний наділ. Якщо ділянка розташована на території садового товариства, потрібно докласти документ, який підтверджує перевід у власність;
  • Право власності на будинок;
  • Технічна документація на будову. Сюди входять інвентаризаційна оцінка і план домогосподарства;
  • Виписка з будинкової книги. Тут повинні міститися відомості про всіх зареєстрованих осіб. До уваги береться тимчасова і постійна прописка;
  • Дозвіл, отриманий в ЖКГ. Прибудова до будинку практично завжди зачіпає інженерні комунікації, відповідно роботи потрібно попередньо узгодити;
  • Обов'язково потрібно оформити проект планованих робіт, з передбачуваними змінами в технічному плані будинку;
  • Дозвіл санепідемстанції. Прибудова до будинку не повинна порушувати санітарні норми житлових приміщень;
  • Письмовий дозвіл сусідів на проведені роботи;
  • Можливо, будуть потрібні фотознімки земельної ділянки та основної будівлі.

З зібраними паперами потрібно звертатися до районного суду з позовною заявою узаконити самовільну прибудову. Зверніть увагу, що до заяви необхідно надати письмову угоду від всіх мешканців. Якщо один із співвласників буде проти, узаконити прибудову не вийде.

Варто відзначити, що це не єдина причина для відмови при оформленні прибудови.

Коли можуть відмовити?

Краще отримувати дозвіл на проведення будівельних робіт до їх початку. Суд може відмовити в зведенні прибудови, якщо знайде порушення або невідповідності в представлених документах.

Якщо самовільна споруда вже стоїть, то напевно буде винесено рішення про приведення ділянки в попередній вигляд, що спричинить за собою фінансові витрати. Ось перелік причин, які гарантовано призведуть до відмови:

  • Будь-які підземні комунікації мають пролягати на відстані більше 2.5 метра від будівлі. Це обов'язкова вимога до будь-яких житлових будівель;
  • Під час робіт порушені несучі конструкції основної будови. В цьому випадку оформити прибудову не вийти, адже виникає загроза цілісності будівлі;
  • Коли будівництво проводилося за застарілими технологіями, або використовувалися неякісні матеріали.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Шарж (карикатура) по ...
Наступна новина: Окна и жалюзи - правильный ...

КОМЕНТАРІ