КП «Чернігівводоканал» повернули 10,3 млн грн

КП «Чернігівводоканал» повернули 10,3 млн грн

18.11.16 08:20 0 838
Після відкриття виконавчого впровадження та ряду критичних публікацій в регіональних та загальноукраїнських ЗМІ, Державна фіскальна служба України нарешті зарахувала 10,3 млн грн на електронний рахунок КП «Чернігівводоканал» в системі електронного адміністрування ПДВ. При цьому терміни погашення Мінфіном заборгованості за попередні роки у сумі 30 млн грн залишаються невизначеними.

Законодавством передбачене своєчасне та якісне надання комунальних послуг підприємствами сфери ЖКГ. Але, з іншого боку, на законодавчому рівні встановлено, що вартість наданих послуг має бути відшкодована у повному обсязі. Оскільки тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для КП «Чернігівводоканал» регулюються Державою, у разі їхньої невідповідності реальній вартості послуг, саме Держава має компенсувати витрати підприємства. Але, здебільшого, цього відшкодування доводиться очікувати роками. Враховуючи те, що інфляційні процеси йдуть безперервно, фактичні суми, зараховані на рахунки КП «Чернігівводоканал», хоч і відповідають сумам заборгованості, але не дають змоги підприємству відновити фактичні витрати за надані послуги.

Станом на середину 2015 року документально була підтверджена сума державної заборгованості перед КП «Чернігівводоканал» по різниці в тарифах в сумі понад 70 млн. грн. Здебільшого ця заборгованість склалася в період з 2007 до 2013 років, тобто, на той час, це була сума на рівні $9 млн. Варто зазначити, що це – майже половина суми кредиту, який КП «Чернігівводоканал» отримало від МБРР і з яким доводиться розраховуватися й досі.

У 2015 році заборгованість Держави перед КП «Чернігівводоканал» була погашена частково: 33,4 млн. грн було направлено на погашення заборгованості по кредитним зобов'язанням перед МБРР, а частина коштів – майже 10,3 млн грн, пішло на погашення заборгованості по ПДВ. При цьому, кошти (у сумі 10,3 млн грн), Державною фіскальною службою України на електронні рахунки підприємства у 2015 так і не надійшли! КП «Чернігівводоканал» було змушене розраховуватися обіговими коштами, яких і без того не вистачало.

Керівництво КП «Чернігівводоканал» пішло на безпрецедентний крок, звернувшись до суду, який зобов'язав Державну фіскальну службу України зарахувати 10,3 млн грн. на електронні рахунки підприємства. Вимога суду була виконана тільки у листопаді 2016 року, після відкриття виконавчого впровадження. Тобто, навіть після прийняття рішення про перерахування коштів на рівні Держави до фактичного зарахування коштів минув рік!

Не варто казати, що 10, 3 млн грн, зараховані КП «Чернігівводоканал» у 2016 році, це не ті 10,3 млн грн, що були у 2015 році і зовсім не ті, що у 2007-2013, коли виникла фактична заборгованість. Також треба наголосити на зусиллях, з якими підприємство отримало повернення заборгованості.

Але варто зазначити і те, що станом на заборгованість Держави перед КП «Чернігівводоканал», яка не закрита по різниці в тарифах за попередні роки, складає близько 30 млн грн. Коли підприємство отримає ці гроші і чого вони будуть варті на той час – питання залишається відкритим.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Студенти Ужгородського ...
Наступна новина: У Волинській області за ...

КОМЕНТАРІ