До Всесвітнього дня діабету на Вінниччині проходитиме науково-практична конференція для лікарів-ендокринологів (+фото)

До Всесвітнього дня діабету на Вінниччині проходитиме науково-практична конференція для лікарів-ендокринологів (+фото)

19.11.16 08:39 0 518
У Вінниці 17 листопада розпочала роботу науково-практична конференція у рамках освітнього Проекту «Школа ендокринолога» та заходів до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом. Про це йшла мова на прес-конференції, яка відбулась у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності облдержадміністрації за участі голови обласної Ради Анатолія Олійника, головного лікаря обласного клінічного ендокринологічного диспансеру Пилипа Прудиуса, професора, завідувача кафедри ендокринології ВНМУ ім. М.І. Пирогова Марини Власенко, представників інституту ендокринології НАМН України та Департаменту охорони здоров'я ОДА.

«У програмі конференції – доповіді та практичні заняття від провідних вчених України та Європи, - зазначив Пилип Продиус у вступному слові.- ЇЇ тематика є найбільш актуальною в контексті сучасної ситуації щодо ендокринної патології у Вінницькій області та України в цілому. Адже на сьогоднішній день відмічається збільшення кількості людей із ендокринними захворюваннями, порушеннями обміну речовин та розладами харчування».

За його словами , протягом 2015 року кількість осіб, у яких зареєстровані хвороби ендокринної системи склала 16 % (у 2014 році – 15,5%; у 2013 - 15,3 %) від загальної кількості всього населення області. Всього 257 102 чол., в т. ч. дітей від 0 до 17 років включно – 33704 чол. Показник поширеності ендокринної патології збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 3,5 %.

Серед ендокринних захворювань перше місце займає сумарна патологія щитоподібної залози – 43,2 %, друге місце – ожиріння – 30,6%, третє місце – цукровий діабет – 19,4 %, інші хвороби складають 6,8 %.

Усі учасники прес-конференції наголошували на необхідності раннього виявлення ендокринної патології , що є пріоритетним завданням усіх рівнів надання медичної допомоги з метою зниження рівня смертності та раннього виходу на інвалідність. А для цього потрібно постійно навчати лікарів, особливо, первинної ланки.

«Українська ендокринологія у жодному разі не поступається європейській, а професія лікаря вимагає постійного навчання, колективного підходу до вирішення проблеми. Лікарі Вінниччини якраз мають можливість якісно підвищувати свою професійну кваліфікацію»,- підкреслила професор Марина Власенко.

«Постійну увагу до проблем хворих на цукровий діабет виявляє Вінницька обласна Рада, – запевнив голова обласної Ради Анатолій Олійник. В поточному році на придбання інсулінів було виділено 3 млн. грн. Робота по їх прозорій закупівлі чітко налагоджена, тож ліків є достатня кількість».

Пилип Прудиус запевнив, що лікарів – ендокринологів в районах області також є достатня кількість.

Дводенна науково-практична конференція у рамках освітнього Проекту «Школа ендокринолога» покликана об'єднати зусилля медиків первинного, вторинного і третинного рівнів у боротьбі з ендокринними захворюваннями та піднести їх знання із даної проблеми на якісно новий рівень.

Для довідки:

В Україні кількість хворих із цукровим діабетом складає біля 1 млн. 300 тис. чол. У 95% випадків це діабет ІІ типу. Головною проблемою цукрового діабету в нашій країні є пізня діагностика та низький рівень обізнаності хворих. На жаль у багатьох випадках це захворювання діагностується на тому етапі, коли вже сформовані складні незворотні ускладнення.

Щодо кількості пацієнтів із цукровим діабетом, існує так зване «правило половини»: із усіх хворих на цукровий діабет – лише 50% знають, що у них є діабет, лікування отримують лише 50% із встановленим діагнозом, з них тільки 50% намагаються досягти цільових показників лікування і лише 50% серед них його досягають. І як наслідок – зі всіх пацієнтів із цукровим діабетом лише 6% пацієнтів мають бажаний результат лікування.











Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: не жени до ...
Наступна новина: З наступного року ліки в ...

КОМЕНТАРІ