З наступного року ліки в Україні стануть більш доступними

З наступного року ліки в Україні стануть більш доступними

19.11.16 08:57 0 483
Уряд ухвалив рішення про введення з 1 січня 2017 року державного регулювання цін на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми, що має забезпечити зниження цін. На зазначений перелік ліків будуть встановлені граничні ціни (найвища межа цін) на рівні не вищому, ніж у країнах-сусідах. Визначено 5 країн-сусідів: Польща, Латвія, Словаччина, Угорщина, Чехія.

Перелік лікарських засобів за міжнародною непатентованою назвою (МНН), що підлягають регулюванню, та граничні ціни на них буде затверджено Міністерством охорони здоров'я і оприлюднено на офіційному сайті.

Також Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження з 1 квітня 2017 року відшкодування вартості ліків від таких захворювань: серцево-судинних, діабету ІІ типу, бронхіальної астми. Пацієнти зможуть отримувати необхідні ліки в аптеці безкоштовно (або з суттєвою знижкою) за рецептом лікаря.

Ліки, вартість яких буде відшкодовуватись, призначатимуть лікарі первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) за міжнародними непатентованими назвами (МНН), тобто за діючою речовиною, а не за комерційною назвою. Препарат конкретної торговельної марки пацієнт вибиратиме в аптеці самостійно. Безкоштовні ліки – це частина гарантованого пакету послуг первинної ланки.

Вартість ліків буде відшкодовуватись за рахунок держави, на це в проекті Державного бюджету на 2017 рік передбачено 500 млн грн, ще 632 млн грн закладено на відшкодування вартості інсуліну.

Окрім того, з наступного року вводиться регресивна роздрібна надбавка на ліки (націнка аптеки). Чим дорожча вартість ліків, тим меншою буде роздрібна надбавка на них. Це стимулюватиме аптеки продавати більше препаратів за доступними цінами.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ