Світлодіодні лампи або люмінесцентні: що вибрати?

Світлодіодні лампи або люмінесцентні: що вибрати?

19.11.16 22:20 0 913

Сьогодні на ринку освітлення для житлових будинків, магазинів, офісів і цехів існує два типи освітлення: світлодіодне і люмінесцентне (лампи розжарювання можна вже сміливо відкидати на задній план). До речі, в Україні придбати оптом світлодіодні та люмінесцентні лампи можна в інтернет-магазині: http://roilux.in.ua/.

Зараз в ЗМІ та в інтернеті йде багато суперечок про те, яким же лампам віддати перевагу, люмінесцентним або світлодіодним. У Європі та сусідньої Росії відмовилися від ламп розжарювання з перспективою розвитку світлодіодних ламп. Це було зроблено не дарма, адже світлодіоди на даний момент є найбільш перспективними джерелами освітлення.

Так відомий вчений академік Алфьоров сказав, що через кілька десятків років більше половини всього освітлення буде світлодіодним і споживання всієї світової енергії скоротиться більш ніж на 10 %.

Чим світлодіоди краще люмінесцентних ламп?

  • По-перше, подивимося в бік екології. Люмінесцентні лампи містять в собі пари ртуті. Ртуті яка виділяється з однієї лампи, що розбилася досить для того, щоб підвищити концентрацію отруйних речовин у приміщенні більш ніж в 20 разів. А тепер уявіть масштаби забруднення навколишнього середовища при повсюдному переході на такі види ламп. Тому всі люмінесцентні лампи повинні бути утілізоравані, а це додаткові витрати. Світлодіодні лампи не містять ніяких шкідливих речовин. Та й розбивши світлодіодну лампу ви не пошкодите світлодіод, а лише корпус. Крім цього деякі вчені висувають теорії, що люмінесцентних ламп можуть викликати такі захворювання як рак;
  • Другий недолік люмінесцентних ламп полягає в їх мерехтінні. Люмінесцентні лампи у вигляді трубок, які з радянських часів використовують на виробництві та й в офісах містять електромагнітний баласт мерехтять з помітною навіть для ока частотою. Ці мерехтіння впливають на стомлюваність людини. Компактні люмінесцентні лампи з електронним баластом теж схильні до цього недоліку. Є також люмінесцентні лампи, які менш схильні до цього явища, але і вартість їх не така вже й мала. Світлодіоди харчуються постійним струмом, тому ні про яке мерехтінні і мови бути не може;
  • Говорячи про якість освітлення слід згадати таке поняття як передача кольору. Якість колірної складової спектра дуже сильно впливає на сприйняття об'єктів. Деякі люди відзначають, що світло люмінесцентної лампи "мертве" і на це є підстава. Якщо глянуть на спектр люмінесцентних ламп, то можна побачити різкі піки в основних кольорах. На ділі - це виливається в те, що ви неправильно сприймаєте деякі кольори. Під таким світлом робити фотографії взагалі не можна через неправильну передачу кольору. Зі світлодіодними лампами все набагато краще. Спектр випромінювання світлодіодних ламп більш наближений до натурального. Хоч і є різкий стрибок в області синього, його можна виправити за допомогою конструктивних елементів.

Висновки

Наведених фактів, думаю досить, щоб уже зараз почати замислюватися про перехід на світлодіодне освітлення і відмову від люмінесцентних ламп.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Які нині є різновиди ...
Наступна новина: У Житомирі науковці ...

КОМЕНТАРІ