Чернігівський міський центр соціальних служб для сім'ї,дітей та молоді допомагає при складних життєвих обставинах

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім'ї,дітей та молоді допомагає при складних життєвих обставинах

23.11.16 08:47 0 631
Протягом 2016 року Чернігівським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді соціальні послуги надані 53 сім'ям, в яких було зафіксовано факти вчинення насильства в сім'ї або реальна його загроза. З них 44 повідомлення надійшли до центру в 2016 році. Про це розповіла прес-службі Чернігівської міської ради головний спеціаліст відділу соціальної роботи ЧМЦСССДМ Наталія Волинець.

У 32-х сім'ях, де виховується 40 дітей, зафіксовано факт вчинення насильства або реальна його загроза. В 12 з них підтверджено факт вчинення насильства над 17 дітьми. Також підтверджено насильство над 5 жінками.

Чи актуальна тема насильства?

Як свідчить практика, більшість сімейних конфліктів переходять межу та носять форму більш психологічно емоційного насильства. Коли замість обговорення та вирішення ситуації, партнери звинувачують один одного, перекладають обв'язки, та відмовляються конструктивно вести діалог. Також більшість з'ясувань стосунків відбувається у алкогольному або наркотичному стані. Через що спілкування переходить у психологічне, фізичне, іноді сексуальне та економічне насильство. Якщо ще рік тому агресором виступали чоловіки, то в цьому році є тенденція провокацій з боку жінок.

Ще, як показує практика, насильство проявляється під час процесу виховання дітей батьками. Дуже тонка грань між вихованням та психологічним і фізичним насильством. Продовжують зростати випадки сексуального насильства по відношенню до малолітніх.

Яку допомогу можуть отримати особи, які звернулися до центру з питанням насильства в сім'ї?

Щоб отримати соціальну послугу, постраждала особа має звернутися до спеціалістів Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (вул. Хлібопекарська, 24а, тел. 678-607). Це буде означати, що людина, визнає складну ситуацію та розуміє, що потрібні певні дії.

Крім того, звернення може бути анонімним, від родичів, знайомих або просто пересічних громадян, яким відомі факти вчинення насильства в сім'ї чи реальна його загроза, особливо якщо є факти жорстокого поводження з дітьми.

Спеціалісти центру вислухають, підтримають психоемоційний стан особи. Нададуть інформацію та алгоритм можливих дій для вирішення ситуації. Також скерують до суб'єкта соціальної роботи, який бере участь у вирішенні даного питання, та запропонують соціальний супровід, як форму здійснення комплексу заходів, спрямованих на вихід сім'ї або особи зі складних життєвих обставин, наслідки яких вона не в змозі самостійно подолати. У разі відмови, особа може відвідувати консультації з метою зміни поведінки жертви.

Як проводиться профілактична робота з попередження насильства в сім'ї?

Рекламна продукція – це один із головних засобів попереджувальної роботи серед населення, з метою інформування про послуги центру.

Рекламна продукція розповсюджується:

- серед патрульних поліцейських, які першими приїжджають на виклик про насильство в сім'ї;

- у пологовому будинку та жіночих консультаціях;

- в навчальних закладах міста проводяться бесіди, батьківські збори, співпраця з соціальними педагогами, студентською та учнівською молоддю.

За інформацією Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Громадські слухання ...
Наступна новина: Чернігів: Проведення іспиту ...

КОМЕНТАРІ