Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал» нагадує про необхідність вчасної сплати за надані послуги з водопостачання та водовідведення

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал» нагадує про необхідність вчасної сплати за надані послуги з водопостачання та водовідведення

25.11.16 15:54 0 511
Як борються з боржниками в КП «Чернігівводоканал»

КП «Чернігівводоканал» – одне з найбільших підприємств міста, яке надає населенню послуги з постачання холодної води та водовідведення. До недавнього часу підприємство постачало ще й воду доля підігріву. Але, відповідно до законодавства, тепер у оселі містян подається гаряча вода. Так що, завдячуючи законодавчим змінам, суми боргів за водопостачання у КП «Чернігівводоканал» дещо зменшилися. Але з проблемою неплатежів тепер постійно стикаються теплогенеруючі організації міста.

Варто зазначити, що станом на 01.11.2016 дебіторська заборгованість промислових, комунально-побутових підприємств та бюджетних установ Чернігова складає 8 459 905 грн. Ще більше заборгувало за послуги КП «Чернігівводоканал» населення.

Станом на 01.11.2016 дебіторська заборгованість населення Чернігова за послуги комунального підприємства сягнула 9 342 103 грн. Таку заборгованість утворили 42076 абонентів-боржників.

Якщо подивитися на структуру заборгованості населення, то 90% боргів припадає на мешканців багатоквартирних будинків. І лише 10% – на приватний сектор міста. У службі роботи з клієнтами КП «Чернігівводоканал» наголошують, що мешканці приватного сектору сплачують більш справно, ніж ті, хто проживає у багатоквартирних будинках. Суттєвий приріст заборгованості по приватному сектору відбувся після того, як КП «Чернігівводоканал» розпочало постачати воду у села, які межують з Черніговом, але територіально відносяться до Чернігівського району. Робота з абонентами цих населених пунктів тільки розпочалася, тому, для урегулювання ситуації потрібен деякий час.

Найбільш складна ситуація у багатоповерховій забудові міста. Певна категорія громадян взагалі звикла не сплачувати по рахунках і фактично живе за кошти громади міста. Якщо взяти середню заборгованість, як по приватному так і по багатоповерховому сектору, то вона, начебто, невелика. Так, по приватному сектору середня сума заборгованості складає 100 грн на боржника, а по багатоквартирній забудові – 255 грн. на боржника. Але, якщо з загального переліку боржників виділити тих, у кого сума заборгованості перевалила за 1500 грн, то тут – зовсім інша картина.

У КП «Чернігівводоканал» – 1306 абонентів-фізичних осіб з боргом понад 1500 грн. При цьому середня сума боргу цих абонентів складає 4763 грн.

Варто зазначити, що це – не прострочена заборгованість. На підприємстві відслідковують боржників, термін заборгованості яких наближається до 3 років (строк позовної давнини), та подають позови до суду. На сьогоднішній день на виконанні у ДВС перебуває понад 3400 судових рішень щодо примусового стягнення заборгованості.

– Станом на листопад 2016 року на виконанні ДВС знаходиться понад 3400 проваджень щодо примусового стягнення заборгованості з боржників за надані комунальні послуги. На жаль, КП «Чернігівводоканал» не може подати позови на усіх боржників одночасно. До недавнього часу судовий сбір стягувався, як держмито і це питання регулювали органи місцевого самоврядування. Здебільшого, підприємства - надавачі комунальних послуг звільнялися від сплати мита і питань щодо судових позовів не виникало. Зараз, у відповідності до чинного законодавства, підприємство-позивач має сплатити судовий збір у сумі 0,5 розміру мінімальної заробітної плати. На це 689,00 грн. Якщо навіть подати позови на 100 боржників, то випливає сума судового збору у 68,9 тис. грн. Звичайно, після рішення суду ця сума буде повернена підприємству, але на це піде певний час. Тобто, судові збори вимивають обігові кошти з підприємств і дуже ускладнюють їх роботу. Саме тому ми подаємо позови здебільшого на тих абонентів, строк заборгованості яких наближається до трьох років. У КП «Чернігівводоканал» немає простроченої заборгованості по приватним абонентам, – повідомив заступник директора КП «Чернігівводоканал» Павло Вовк.

Але наприкінці 2016 року ситуація дещо змінилася. Зараз підприємство готує близько 300 позовів до суду на абонентів-боржників і справа тут в тому, що з 1 січня 2017 року очікується підвищення мінімальної зарплати, і, відповідно, сума судового збору для КП «Чернігівводоканал» може зрости вдвічі.

Павло Вовк наголошує, що підняття суми судового збору негативно впливає не тільки на роботу підприємств-надавачів послуг, але і на правовий захист громадян. Адже сплатити 0,5 розміру мінімальної з/п людині, яка отримує менше «мінімалки» – не так вже й просто. На державному рівні планується зменшення сум судового збору, але коли це відбудеться – невідомо.

– Станом на листопад 2016 року заборгованість населення за послуги, надані КП «Чернігівводоканал» склала 16 843 805 грн., в т. ч. поточна – 7,5 млн. грн. Тобто, заборгованість 42 тис. абонентів перевищила місячні надходження КП «Чернігівводоканал» від 147 тис абонентів. При цьому заборгованість понад 1500 грн. допустили лише 1306 абонентів. Сума їхньої заборгованості перевищила 6 млн. грн. Контролери КП «Чернігівводоканал» постійно працюють з цими абонентами: розносять повідомлення про заборгованість, допомагають вирішити питання з оформленням договорів реструктуризації боргу, оформити пільги та субсидії і навіть, допомагають встановити лічильники води. Адже у декого критична ситуація з платежами виникає саме через те, що в помешканні зареєстровано людей більше, ніж проживає фактично і лічильник вирішує проблему. Але є й такі боржники, які не реагують на звернення підприємства. У такому випадку єдиний вихід з ситуації – звернення підприємства до суду. За рішенням суду боржник має відшкодовувати не лише суму боргу, але й судовий збір на рівні 700 грн. Хочу наголосити, що у разі виникнення у абонентів проблем з оплатою послуг, краще звернутися до КП «Чернігівводоканал» і разом шукати шляхи виходу з ситуації, ніж просто припинити платити за послуги та доводити справу до суду, – рекомендує начальник служби по роботі з клієнтами КП «Чернігівводоканал» Олександр Овсієнко.

Абоненти, у яких відбувається стягнення боргів за рішенням суду, не тільки втрачають 700 грн на сплаті судового збору. Тим, хто вже отримував субсидію, але припинив сплачувати по рахунках за ЖКП, надання субсидії може бути припинено за поданням підприємств-надавачів послуг.

Треба зазначити, що у разі змін до законодавства та введення комерційного обліку водопостачання (закон прийнятий у першому читанні), у багатоквартирних будинках будуть встановлені загальнобудинкові лічильники води, за якими і відбуватимуться розрахунки з абонентами. У такому випадку можливе виникнення ситуації, коли через боржників та людей, які проводять певні маніпуляції з квартирними лічильниками, проблеми з оплатою послуг виникнуть у всього багатоквартирного будинку. Тому в КП «Чернігівводоканал» переконані, що сусіди мають знати, хто ж таки не сплачує за ЖКП.

За матеріалами інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівень збереженості ...

КОМЕНТАРІ