Чи знаєте ви, що весь різноманітний, багатий світ кави тримається на «двох китах»?
Понад 98 відсотків світового об'єму кавових зерен, які відправляються в переробку, дають дерева всього лише двох видів - Coffee Arabica і Coffeе Canephora.
Від перших ми отримуємо арабіку, від других - робусту. Існуючі сьогодні в світі різновиди цих рослин - це результат наполегливої праці селекціонерів. До речі, в Рівному придбати каву (арабіку) гуртом можна в кав’ярні "Бонара".
Арабіка - що з себе представляє?
«Арабікою» називають сорт кави і рослина, на якій визрівають зерна. Вона, до речі, може вирости до шести метрів у висоту, але оскільки це надзвичайно ускладнило б збір врожаю, дерева періодично підрізають до 2-3 метрів.
Кавові дерева вперше були виявлені в високогірних районах Ефіопії. Сьогодні великі плантації цієї культури можна зустріти в багатьох державах, що входять в так званий тропічний пояс Африки і Азії.
Найкращі зерна визрівають на висоті двох кілометрів над рівнем моря, якщо ж висота менше 800 метрів - дерева просто-напросто відмовляються плодоносити.
І це не єдиний «каприз» арабіки: рослина схильна до різних хвороб, не любить кліматичних сюрпризів, віддаючи перевагу стабільності.
Фахівці кажуть про це дерево: «У нього дуже вузька зона комфорту». Все, що не вписується в цю «зону», викликає зниження врожаю ягід.
Різновиди арабіки
Виводячи нові види кави, селекціонери намагаються зробити рослини менш примхливими, що допомогло б зниженню ризиків під час вирощування цієї культури. Друге важливе завдання - це підвищення врожайності.
Всього вдалося вивести понад п'ять десятків нових видів. Деякі з них, на жаль, в ході селекційної роботи втратили в якості, яку мав вихідний матеріал, тому коло рослин, з яких є сенс культивувати, звузився.
Ось найперспективніші:
- тіпіка;
- марагоджип;
- бурбон;
- балі;
- шінзан;
- катуру.
Купуючи каву, справжній знавець завжди поцікавиться, звідки вона родом. Справа в тому, що, наприклад, найякісніший бурбон зростає в Бразилії, тіпіка - в Латинській Америці та Ефіопії і т. д.