Чому і де найчастіше падають літаки. Цифри і факти

Чому і де найчастіше падають літаки. Цифри і факти

02.12.16 10:07 0 1051

Нещодавно (29 листопада) в Колумбії розбився літак, з гравцями бразильського ФК «Шапекоенсе». Щонайменше 76 людей загинули, а за життя 13 осіб борються лікарі. За попередніми даними, лайнер впав в джунглі через те, що за кілька десятків миль до аеропорту закінчилося паливо. Помилки пілотів, технічні збої, погана погода і крокодил на борту - як ви думаєте що є найпоширенішю причиною падіння літаків? Про це поговоримо далі і розповість нам про це головний редактор онлайн ЗМІ "Гриффон Медиа": griffon.media.

Статистика аварій

Причиною половини всіх авіакатастроф є помилки пілотів. Деякі з них нехтують посадовими інструкціями, інші не мають достатнього досвіду, треті просто проявляють недбалість. До цієї ж групи можна віднести і ситуації, коли льотчик навмисно направляє літак в будівлю або в землю, щоб звести рахунки з життям.

1/5 всіх авіакатастроф є наслідком відмови техніки. Якщо на початку і в середині минулого століття мова йшла, як правило, про конструкторські недоробки при створенні літаків, то зараз зазвичай мається на увазі неякісно зроблений ремонт. Так 12 серпня 1985 року через недбалість зварників під Токіо розбився Boeing-747.

Кожен десятий крах повітряного судна відбувається через невідповідні погодні умови. Це туман, гроза, сильний дощ, сніг або дуже сильний вітер. З цієї причини 10 квітня 2010 року під Смоленськом впав лайнер, на якому летів тодішній президент Польщі Лех Качинський.

У 8 % випадків причиною авіакатастроф стають дії терористів і викрадачів. До цієї категорії відносяться, наприклад, зіткнення лайнерів з будівлями Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку 11.09.2001 р.

6 % авіакатастроф пов'язані з помилками авіадиспетчерів. Зокрема, через невірні дії диспетчера 1 липня 2002 року в Швейцарії, над Боденським озером, зіткнулися два літаки.

В інших випадках визначити причину катастрофи не вдається, або вона досить рідкісна (крокодил виповз з багажного відсіку, літак зіткнувся зі зграєю птахів або потрапив у хмару вулканічного попелу). Іноді чиновники озвучують абсолютно абсурдні версії авіакатастроф.

«Літак впав через силу тяжіння, так як машина важча за повітря», - в листопаді 2010 року заявив прокурор Чусовського району Пермської області Андрій Делієв, коментуючи крах винищувача МіГ-31.

Де найчастіше падають літаки?

За кількістю авіакатастроф лідер є США. Але це не говорить про те, що літати в Америці небезпечніші, ніж в Росії чи Мексиці: в Сполучених Штатах широко поширена цивільна авіація, і левова частка аварій припадає саме на легкомоторні літаки.

Кількість авіакатастроф в РФ в 1-му півріччі 2016 р. не скоротилося, а виросла. За цей період зареєстровано 22 крахів літаків і вертольотів, а за аналогічний період 2015 р. - лише 12. За інформацією дослідницького центру JACDEC за 2016 рік, найбільший російський авіаперевізник знаходиться на 36 місці в рейтингу безпеки польотів.

Варто мати на увазі, що ймовірність загинути під час аварії літака в 62 рази нижча, ніж в автокатастрофі.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі визначили ...
Наступна новина: Чернігівська міська рада ...

КОМЕНТАРІ