У Рівненській області прокуратура вживає заходи щодо повернення незаконно переданих в оренду приміщень закладів освіти

У Рівненській області прокуратура вживає заходи щодо повернення незаконно переданих в оренду приміщень закладів освіти

03.12.16 08:53 0 590
Законом України «Про освіту» встановлено заборону на використання об'єктів освіти і науки не за призначенням, тобто в цілях, не пов'язаних з навчальним процесом.

Однак у Рівненській області, як свідчить прокурорська практика, цю заборону місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування нерідко ігнорують. Замість того, аби вирішити питання щодо поліпшення активності та життєдіяльності учнів способом запровадження різноманітних гуртків за інтересом, розпорядники майна закладів освіти надають їх в оренду юридичним особам для використання не за призначенням: під кафе, меблеві салони, перукарні, офіси фірм. Такі кричущі порушення вимог законодавства не проходять повз уваги прокурорів.

З метою захисту державних та суспільних інтересів органи прокуратури Рівненської області у 2016 році ініціювали припинення у судовому порядку незаконного використання приміщень навчальних закладів загальною площею 1,5 тис м2 вартістю майже 2,5 млн грн.

Із числа заявлених позовів задоволено 7 про визнання недійсними договорів оренди приміщень дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та повернення їм приміщень загальною площею майже 600 м2 вартістю понад 800 тис грн.

Крім того, за позовами прокуратури у 6 справах припинено провадження у зв'язку з добровільним поверненням навчальних приміщень загальною площею 172 м2 на загальну суму 250 тис грн.

Приміром, рішенням господарського суду Рівненської області задоволено позов Рівненської місцевої прокуратури, визнано недійсним договір оренди та зобов`язано приватне підприємство звільнити частину приміщення Рівненського навчально-виробничого комбінату площею 389,7 м2, вартістю 416 тис грн.

Ще для прикладу. За касаційною скаргою прокуратури Рівненської області Вищим господарським судом України 22.11.2016 підтверджено законність рішення господарського суду Рівненської області, яким зобов`язано підприємство звільнити частину приміщення Курганської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, що в Березнівському районі.

Прокурори встановили, що приміщення школи використовувалося не для навчально-виховних цілей, а тому відреагували, заявивши до суду позов про розірвання договору оренди даного приміщення та повернення його у комунальну власність.

Позовні вимоги прокуратури повністю підтримані судом першої та касаційної інстанцій.

Органами прокуратури й надалі вживатимуться заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Відділ ювенальної юстиції прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Міський палац ...
Наступна новина: Чернівці: Документальна ...

КОМЕНТАРІ