OSB: що це таке?

OSB: що це таке?

06.12.16 14:19 0 1266

Орієнтовано-стружкова плита (OSB, Orient Strand Board) - це твердий лист, утворений за допомогою пресування різної по довжині і по формі деревної тріски, в умовах високої температури і високого тиску, використовуючи в якості склеюючого матеріала натуральну, водостійку смолу, яка надає OSB вологостійкість.

Перші зразки подібних плит були створені в кінці 70-их років. А ось їх промислове виготовлення вперше освоїли в Америці, приблизно 30 років тому. До речі, в Україні придбати OSB модна в гіпермаркеті будівельних матеріалів Будмайстер "РОСТ": http://stroimasterrost.com.ua/plity-osb/.

Особливості

OSB ївідрізняються від інших будівельних матеріалів, вироблених з деревного брухту тим, що саме стратегічне розташування ламаної тріски надає плиті високу стійкість до деформації і ударів, а запатентований хімічний склад натуральної смоли, робить цю плиту нечутливою до:

  • вологи;
  • агресивних речовин;
  • цвілі;
  • грибків;
  • комах.

Особливо хочемо відзначити гризунів, гострі кінці тріски повністю виключають можливість руйнування плит цими тваринами. Вони просто ріжуться об їх краї.

Виробництво

Для виробництва OSB використовують деревину швидкорослі дерева змішаних листяних порід, особливо осику і сосну. Сам процес виробництва полягає в тому, що стовбури дерев розпускають на деревні нитки, які потім сушать, обробляють воском і сполучними натуральними речовинами, смолами. Для формування самої панелі їх спочатку сортують за розміром і висипають на конвеєр, строго дотримуючись орієнтації за розміром:

  • перший шар - це довга тріска (до 160 мм);
  • середній - дрібна (до 40 мм);
  • далі знову довга (160 мм).

Для формування самої панелі, ці згруповані нитки деревної тріски піддаються високому тиску при високій температурі.

Такий спосіб виробництва забезпечує дуже високі характеристики самої OSB і всіх будівельних матеріалів, в яких вона застосовується.

Сфера застосування

Найпоширенішими, на сьогоднішній день, залишаються СИП панелі, облаштування кроквяного даху під укладання бітумної черепиці, формування зовнішніх стін при каркасному будівництві будинків.

OSB прийшов в моду, як будівельний матеріал що дуже схожий за функціями з ДСП і фанерою. І дуже швидко витіснив їх з великої частини ринку. На сьогоднішній день виробництво OSB освоїли багато країн світу.

Шкідливі OSB

Ці плити відрізняються якістю, геометричними розмірами, а головне сполучною клейовим складом. Іноді, деякими виробниками, для здешевлення вартості плити, можуть застосовуватися смоли не на натуральній основі. Такі плити мають неприємний запах, який довгий час не покидає приміщення в якому їх застосували і ненатуральний колір (жовтий). Такі плити застосовуються тільки для: технічних огороджень (кроквяний дах), перед укладанням бітумної черепиці, нежитлових будівель та інших приміщень не пов'язаних з проживанням людей або розміщенням тварин.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Геодезия для Киева

КОМЕНТАРІ