Що таке мобільний зв'язок і як ним користуватися?

Що таке мобільний зв'язок і як ним користуватися?

08.12.16 11:01 0 1038

Стільниковий зв'язок, зробивши справжній прорив за останні кілька десятків років, є найбільш поширеним способом комунікації в світі. Саме поняття стільникового зв'язку прийнято розглядати як складову частину комерційного радіозв'язку, яка включає "соти" (території, які покриваються), тобто базові станції мобільних операторів і центри обслуговування клієнтів. Дана технологія дозволяє передавати сигнали на далекі відстані і транслювати мовлення без затримок.

Зона покриття залежить не тільки від кількості і якості базових станцій, а й від таких факторів, як наявність фізичних перешкод, рельєфу місцевості і так далі. На сьогоднішній день всі провідні оператори мають достатню кількість обладнання практично в будь-якій точці Землі. Крім того, вони кооперуються і діляться своїми потужностями один з одним.

"Розробки технології почалися ще на початку 20-го століття, але першим успішним комерційним проектом стала бездротовий зв'язок в Фінляндії, який заробили в 1974 році. До 1980 року фіни вже мали в своєму розпорядженні близько 100,000 осередків для передачі інформації по мережі. У Росії стільниковий зв'язок успішно запрацювала лише з 1990 року, однак прості і доступні за вартістю мобільні пристрої отримали глобальне поширення досить швидко", - розповідає головний редактор порталу про сотовий зв'язок http://howtocalls.com/.

Принцип дії

Робота технології залежить від стандарту (GSM, 3G, CDMA і т.д.), однак загальний алгоритм у них дуже схожий. Виділяються наступні ключові елементи:

  • базові станції (а точніше - їх мережа);
  • абонентське обладнання;
  • комутаційний центр.

Базові станції відповідають за обслуговування клієнтів в зоні покриття, а також за з'єднання з центром комутації. Останній, в свою чергу, відповідає за ідетіфікацію абонентів, перевірку прав доступу, обробку та зберігання даних, стеження за сигналом. Крім того, комутаційний центр встановлює з'єднання саме з тим абонентом, чий номер був набраний "на вході". У деяких випадках додатково може використовуватися контролер базових станцій.

Говорячи простіше, мобільний телефон із SIM-картою займається "прослуховуванням" мережі і підключається до певної базової станції, де отримує свій унікальний ідентифікаційний номер. Пристрій підтримує постійний зв'язок з базою, а якщо абонент переміщається, то телефон автоматично перемикається на іншу станцію.

3G

Довгий час мобільні оператори використовували GSM, як головний стандарт передачі сигналу, проте в останні кілька років найпопулярнішим і найпоширенішим форматом став 3G. Дана технологія забезпечує пакетну передачу даних з відносно великою швидкістю (до 2 Мбіт / с). 3G володіє не тільки високим діапазоном покриття, але і дає можливість передавати дані на великі відстані.

4G

В останні роки мобільні оператори активно впроваджують підтримку технології 4G, яка по праву вважається значним кроком вперед. Її відмінною рисою є не просто висока швидкість передачі даних (100 Мбіт / с - 1 Гбіт / с), а й підвищена чутливість до звукових сигналів. Технологію активно застосовують для багатоканальних трансляцій високої чіткості, мобільних відеоконференцій, в сервісах на зразок "відео за запитом", а також просто як можливість дуже швидкої передачі даних на мобільних пристроях. 4G (LTE) також відрізняється посиленим рівнем безпеки, зниженням енерговитрат, зменшеними витратами при роботі і сумісністю з "молодшими" мережами.

Сучасний стільниковий зв'язок володіє практично необмеженими можливостями, при цьому технологія все ще не досягла свого ймовірного піку. Сьогодні будь-хто може використовувати її для миттєвого голосового зв'язку в будь-якій точці світу, для обміну даними, організації різних трансляцій і отримання доступу до безлічі сервісів. Володарі навіть не самих нових мобільних пристроїв можуть відчути всі ці технологічні принади на власному досвіді.

Мобільний телефон

Найбільш поширеним елементом у ланцюжку роботи стільникового зв'язку є мобільний телефон (втім, його легко замінює будь-який пристрій, в який можна вставляти SIM-карту). Перші мобільні пристрої представляли собою важкі, габаритні телефонні трубки, які ледве вміщалися в руці. Їх заряду вистачало всього на 10-15 хвилин розмови. Але технології не стоять на місці, і сьогодні мобільні телефони стали маленькими, легкими, дуже красивими, забезпеченими сенсорними кнопками або екранами і просто зручними. З таким гаджетом ви можете без труднощів спілкуватися і відчувати себе частинкою "цифрового суспільства". Ємності акумулятора сучасних телефонів може вистачати на 2-3 тижні, залежно від режиму роботи, так що залишатися в межах досяжності можна і в тайзі, в походах, подорожах і просто на літніх прогулянках.

Переваги стільникового зв'язку:

  • Портативність і мобільність при використанні;
  • Гарна якість;
  • Різні способи спілкування (голос, відео, текст);
  • Отримання доступу до Інтернету, в тому числі і швидкісного (3G, 4G / LTE);
  • Маса додаткових послуг від операторів.

Недоліки:

  • Є зони, де немає покриття мережі;
  • Дорогі міжнародні дзвінки;
  • Залежність від заряду акумулятора мобільного пристрою.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ