Що робити,коли болить спина?

Що робити,коли болить спина?

08.12.16 18:36 0 1629

Болі в області спини, ломота, неправильна постава - дуже мало людей можуть похвалитися на 100 % здоровою спиною. Чому ж болить спина? Про це нам розповість Предаченко Олександра Олегівна - консультант по кінезітерапії, співробітник центру «Здоровий Рух»: http://zdorovy-ruh.com.ua.

Вам доведеться визнати, що все життя ігнорувати болі в спині не вдасться. Можете, звичайно, спробувати, але краще подивися на тих, хто вже це зробив і тепер (в немолодому віці) мучиться від радикуліту, прострілів і німіючих кінцівок. Болі в спині - це початок хвороб, про які можна трилери знімати - такі вони динамічні.

18 років

Ти старанно вчишся - в буквальному сенсі гнеш спину над книжками і ноутбуком. У моменти особливо похмурого сидіння бідолаха починає нити. Але в перервах між парами і походами в бібліотеку ти бігаєш, плаваєш, ходиш потанцювати - тому постава зберігає відносну пластичність (тобто повертається на «рівне» місце). Перенапружені м'язи регулярно розслабляються, силует розпрямляється, і життя поки радує.

25 років

Ти перебираєшся з інститутської аудиторії в офіс, де треба будувати кар'єру. Цілими днями. Спині знову не щастить - вона горбиться над нескінченними звітами, і тепер нещасні м'язи змушені більшу частину часу тримати хребет в неприродному положенні. Від цього виникають м'язові блоки (це коли напружений мускул добровільно вже не розслабляється), раз у раз готові нагадати про себе.

Періодично виринаючи з кар'єрного виру, ти згадуєш про підтримку фігури - пару раз в тиждень (в кращому випадку) займаєшся фітнесом. Але при твоєму (сидячому) способі життя такого навантаження м'язам замало. Їм потрібно більше скорочуватися і (що ще важливіше) розслаблятися, щоб безперебійно прокачувати живлення до хребта. Без «їжі» стоншуються міжхребцеві диски: раніше лікарі називали цей процес остеохондрозом, тепер - дегенеративними змінами в хребті. Через те що диски слабшають і стоншуються, постава готова зафіксуватися - в тому вигляді, в якому ти сидиш за ПК.

30 років

Ти нарешті вирішуєш всерйоз взятися за своє здоров'я, одним з пунктів є виправлення спини. Але життя вносить свої корективи в ці плани - наприклад, ти вагітнієш. І ось живіт вже перетягує поперек вперед, а м'язи стають схожими на дроти високої напруги. Після пологів хребет радий би встати на місце і розпрямити організм, але м'язові блоки міцно тримають його в кривому стані. Тепер твоя постава нагадує букву S - з перепрогібом в попереку (спасибі вагітності) і горбом в грудному відділі (спасибі комп'ютеру). Хребці «зручно» розляглися під кутом один до одного і нерівномірно тиснуть на диски - і ті, відповідно, стираються теж нерівномірно.

45 років

Ти в шоці від того, що у тебе, молодої і ефектної жінки, трапився простріл в попереку (здавалося б, всього лиш підняла онука подруги). Що за біс? Можеш зрозуміти на наочному прикладі. Намалюй на папері букву V і поверни листок на 90 градусів. Уяви, що під таким кутом розташовані хребці в кривому хребті. Між ними - міжхребцевий диск. З одного боку він затиснутий (і там у тебе вже частіше болить), а з іншого - він абсолютно вільний. Що він робить? Виїжджає туди, де порожньо і просторо, - це називається «протрузія». І диску наплювати, що там, куди він поїхав, можуть бути нервові закінчення - він тисне на них - ти кричиш і вимагаєш знеболюючих, лікаря і справедливості. Маєш повне право: це вже не звичний ниючий біль, а практично горіння в пеклі.

60 років

Німіючі пальці рук, біль в спині, важкість у всьому тілі та інші принади остеохондрозу стали для тебе нормою. І ти мрієш лише про те, щоб протрузія хоча б не переросла в грижу, тому що грижа - ще гірше. В цьому випадку лопається міжхребцевий диск, з нього випливає внутрішній гелевидний вміст (пульпозное ядро), і тисне цією рідиною на нервові закінчення, це, в свою чергу, загрожує паралічем. Слабка, але втіха - навіть такий кошмар ще можна якось виправити за допомогою масажу, вправ, мануальної та фізіотерапії. А ось якщо частина гелю витекла, затверділа і відламалася (таку грижу називають секвестрованою), це вже показання до операції на хребті. Тобто припливли...

Як ти розумієш, наш похмурий прогноз зовсім не зобов'язаний збуватися. На будь-якому етапі можна розгорнути процес назад - і чим раніше ти цим займаєшся, тим більше шансів на успіх.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: ПриватБанк став «Банком ...
Наступна новина: Лікування у Фрайбурзі

КОМЕНТАРІ