Чернівці: Надання житлових субсидій продовжується

Чернівці: Надання житлових субсидій продовжується

10.12.16 12:23 0 566
Станом на 01.12.2016р. державною програмою надання житлових субсидій населенню скористалось майже 40 тис. домогосподарств міста, з них вперше в поточному році звернулось понад 12 тис. громадян.

Відслідковується тенденція росту звернень громадян з питань надання житлових субсидій з початком опалювального сезону, оскільки вартість тарифів за комунальні послуги останнім часом суттєво підвищились, особливо на послугу з централізованого опалення для мешканців житлових будинків, у яких відсутні будинкові та квартирні прилади обліку теплової енергії. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2015р. №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» розмір плати за послугу з централізованого опалення для даної категорії громадян залежатиме від температури зовнішнього повітря, тобто чим тепліший місяць, тим менша плата за послугу з опалення, а також від тривалості опалювального сезону.

Враховуючи вищевикладене, розмір плати за послугу з централізованого опалення за жовтень поточного року суттєво збільшився, зокрема при тарифі 27,45 грн. за 1 кв.м. оплата склала 33,05 грн. за кВ.м. Дана ситуація призвела до масових звернень громадян в районні управління соціального захисту населення департаменту праці та соціального захисту населення міської ради щодо невідповідності плати за послугу опалення, зазначену в платіжних дорученнях МКП «Чернівцітеплокомуненерго» з даними, вказаних в повідомленнях про призначення (продовження) житлової субсидії.

Оскільки згідно «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005р. №630 перерахунки розміру призначених субсидій проводяться після закінчення опалювального періоду за інформацією щодо проведення перерахунків розміру плати за послугу централізованого опалення наданої структурним підрозділам з питань соціального захисту населення виконавцями послуг, а повідомлення про результати проведення даних перерахунків надсилаються отримувачам житлових субсидій поштовим зв'язком, необхідності відвідування отримувачів субсидій управлінь соціального захисту населення з вирішенням даних питань немає.

З метою уникнення непорозумінь з надавачами/виконавцями житлово-комунальних послуг, які, як свідчить практика мають місце, отримувачам житлових субсидій необхідно сплачувати обов'язкову частину платежу за надані послуги, розмір якої по кожному виду послуг зазначається в повідомленні про призначення (продовження) житлової субсидії. Крім того, необхідно звернути увагу, що субсидія призначається у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. Звідси, якщо особа використала послуги понад норму, оплата за понаднормоване використання послуги проводиться на загальних підставах. У разі, коли вартість фактичного використання послуги менша, ніж обов'язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Уряд доклав чимало зусиль задля максимального спрощення отримання житлової субсидії. Основним критерієм визначення права на отримання даної соціальної підтримки залишається дохід зареєстрованих осіб в житловому приміщенні. Не призначається житлова субсидія тільки у 2-х випадках, а саме :

• здійснення будь-ким із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії покупки чи оплати послуг, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. грн..

• користування пільгами з оплати за житлово-комунальні послуги. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016р. №319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» особам, які користуються пільгами з оплати за житлово-комунальні послуги, субсидія не призначається.

Якщо на даний час громадянин не скористався правом на предмет призначення житлової субсидії, у разі звернення із заявою та декларацією про доходи та витрати зареєстрованих в житловому приміщенні осіб протягом двох місяців з початку опалювального сезону, субсидія буде призначена з початку опалювального сезону. Оскільки опалювальний сезон розпочато в жовтні, особі яка звернеться впродовж грудня, субсидію буде призначено з жовтня.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Обговорення розробки ...

КОМЕНТАРІ