Айкідо для дітей

Айкідо для дітей

12.12.16 16:45 0 775

Часто можна почути запитання: «Зі скількох років краще віддавати дитину в секцію айкідо?» На це просте запитання дуже складно дати такий же простий відповідь.

В даний час в багатьох клубах відкриті групи айкідо для дітей молодшого (від 4 до 6 років) і старшого віку (від 7 до 13 років). З 14 років дитина зазвичай може займатися вже в загальній групі разом з дорослими. Наприклад в Києві ви можете віддати свою дитину в секцію Айкідо Това Додзе (Towa Dojo), детальніше читайте на цьому сайті.

Проте, вирішивши віддати свого сина чи дочку в секцію айкідо, необхідно знати кілька моментів:

Перше

Засновник айкідо Моріхей Уесіба казав, що оптимальний вік для початку занять айкідо - 12-13 років. Це пов'язано з тим, що багато принципів і ідеї, на яких ґрунтується це бойове мистецтво, важко сприймаються дітьми. Зокрема, техніка айкідо має на увазі хорошу координацію і стійкість, досягти яких в дошкільному віці неможливо в принципі.

Вважається, що до цього віку оптимально, якщо дитина буде займатися в який-небудь борцівської секції, наприклад, дзюдо чи самбо. Там він зможе сформувати необхідні фізичні якості, зміцнить свій опорно-руховий апарат, а заодно отримає корисний досвід навчальних сутичок, а значить, в разі чого зможе постояти за себе в школі.

Надалі, маючи певні навички і спортивний досвід, дитина може почати займатися айкідо, і якщо воно йому сподобається, то у нього не буде виникати питань з приводу його ефективності, а також сенсу тих чи інших рухів.

Друге

Як би там не було, в даний час існує багато клубів, де діти займаються в групах айкідо цілком успішно. Інструктори таких секцій, будучи професійними педагогами, приділяють велику увагу загальній фізичній підготовці дітей, різним ігровим вправам на розвиток координації та спритності, а також пояснюють найбільш прості прийоми айкідо. Іноді в таких секціях навіть проводяться своєрідні змагання, що дозволяє підтримувати інтерес до занять і азарт на досить високому рівні. Крім того, подібні змагання виховують у дітей військові якості, а це набагато важливіше, ніж просто вміння красиво виконати під рахунок чергове Сіхо наге.

Однак, для того, щоб знайти таку хорошу секцію айкідо, доведеться докласти чимало зусиль. Тут немає сенсу орієнтуватися на яскраву рекламу і гучні назви клубів або федерацій. Необхідно самому прийти і подивитися на тренування (зрозуміло, якщо вас цікавить результат).

Третє

З великою обережністю слід ставитися до тих секцій, де в групах айкідо для дітей викладають інструктори з власним досвідом тренувань рік-півтора, і ледь отримали 3-й або 4-й кю. Зазвичай, не маючи відповідної освіти, а також слабо уявляючи собі фізіологію і психологію дитини, вони проводять тренування точно так, як вони проводяться у в дорослих групах.

Саме заняття при цьому набуває досить похмурі обриси. Діти з нудьгуючим виглядом виконують базові рухи (кихон доса) протягом більшої частини тренування, чухають потилиці, уважно підраховують пролітаючих за вікнами ворон, і погано розуміють, для чого все це їм треба (і чи треба взагалі), і чого від них хочуть.

Це дуже дивно, але в таких клубах вважають, ніби викладати айкідо дітям багато розуму не треба. Досить їх построїти в лінію і змусити під рахунок виконувати різні рухи. Чи варто говорити, що це думка в деякому роді є дискутабельною?

Словом, до подібних дитячих груп айкідо треба ставитися насторожено. Перш ніж записати свою дитину в секцію не завадило б попередньо прийти і особисто подивитися на те, як проходить тренування. Можливо, розумним було б запитати у інструктора, який досвід занять айкідо є у нього самого, і чи є у нього яка-небудь педагогічна освіта (або взагалі хоч якась освіта).




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Тюмень: ...
Наступна новина: Промислове холодильне ...

КОМЕНТАРІ