На Вінниччині проживає понад 4 тисячі учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

На Вінниччині проживає понад 4 тисячі учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15.12.16 15:50 0 473
14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це визначено Указом Президентом України № 945/2006 року від 10 листопада 2006 року.

На Вінниччині проживає 24 052 осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі 4690 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 18268 потерпілих громадян, з яких 14887 дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС, 1012 дружин (чоловіків) померлих громадян, смерть яких пов'язана з наслідками цієї аварії, та 82 учасників інших ядерних аварій і катастроф, навчань із застосуванням ядерної зброї.

Держава спрямовує чималі ресурси бюджету на виконання різних соціальних програм, в тому числі на соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для реалізації програми Державного бюджету «Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи» на 2016 рік області доведений обсяг асигнувань в розмірі 32,036 млн грн.

За рахунок цих коштів 6263 постраждалих осіб, віднесених до 1 та 2 категорії, щомісяця отримують компенсацію вартості продуктів харчування в розмірі 405,60 грн та 202,80 грн відповідно, 10 дітей з інвалідністю, пов'язаною з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС - компенсацію за безоплатне харчування у навчальних закладах освіти. За кошти програми виплачені одноразові компенсації 26 учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зв'язку з встановленням інвалідності, пов'язаної з наслідками Чорнобильської катастрофи, на суму 4 тис. 930,2 грн, 14 сім'ям - за втрату годувальника на суму 106 тис. 204 грн та 3 батькам померлих ліквідаторів, смерть яких пов'язана з аварією на ЧАЕС – 11тис. 376грн. Громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, проводиться виплата підвищених стипендій, надання додаткової відпустки, виплата щорічної допомоги на оздоровлення тощо.

На 2016 рік відповідно до зазначеної програми органами соціального захисту населення райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення укладено договори з санаторно-курортними закладами на оздоровлення 753 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 3 млн. 652,9 тис. грн. Станом на 01 грудня 2016 року оздоровлено 683 осіб, віднесених до категорії 1, та 9 дітей з інвалідністю, пов'язаною з наслідками цієї аварії.

Цьогоріч за особливий внесок у ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, активну життєву позицію та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 40 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС нагороджені Почесною грамотою обласної державної адміністрації та обласної Ради із наданням грошової винагороди.

Відповідно до рішення 13 сесії обласної Ради 5 скликання від 25 жовтня 2007 року №356 «Про встановлення одноразової матеріальної допомоги вдовам (вдівцям) померлих громадян, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою» ( зі змінами) та місцевих програм соціального захисту населення дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов'язана з наслідками аварії на ЧАЕС, виплачена щорічна допомога.

В області проведено зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, сім'ями померлих громадян з числа постраждалих від аварії на ЧАЕС, представниками чорнобильських громадських організацій з метою виявлення найбільш болючих повсякденних питань, що потребують термінового вирішення. За результатами зустрічей за рахунок коштів місцевих бюджетів потребуючим громадянам надана одноразова матеріальна допомога.

В загальноосвітніх навчальних закладах області проводяться уроки мужності за участю ліквідаторів аварії на ЧАЕС, години спілкування.

За участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС проводяться поминальні обіди, мітинги-реквієми з покладанням квітів до пам'ятних знаків загиблим учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: Громадські ...

КОМЕНТАРІ