Чернівці: Умови призначення та обчислення пенсій відповідно до Закону України “Про державну службу”

Чернівці: Умови призначення та обчислення пенсій відповідно до Закону України “Про державну службу”

23.12.16 12:30 0 589
Законом України «Про державну службу» №889 від 10 грудня 2015 року, який набрав чинності з 01 травня 2016 року, визначено умови призначення пенсії державним службовцям.

З прийняттям цього Закону Закон України “Про державну службу” № 3723 від 16 грудня 1993 року втратив чинність, крім статті 37, що застосовується до осіб, зазначених у пунктах 10 і 12 розділу Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про державну службу» від 2015 року.

Так, згідно з пунктом 10 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону, державні службовці, які станом на 1 травня 2016 року займають посади державної служби та мають не менш як 10 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців, мають право на призначення пенсії відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» від 1993 року.

Пунктом 12 Прикінцевих та перехідних положень нового Закону передбачено, що для осіб, які станом на 01.05.2016 мають не менш як 20 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державної служби, зберігається право на призначення пенсії відповідно до статті 37 Закону України “Про державну службу” від 1993 року.

В свою чергу, посади, віднесені до відповідних категорій посад державних службовців та державної служби, визначені статтею 25 Закону України “Про державну службу” від 1993 року, а також актами Кабінету Міністрів України.

При цьому, особам, віднесеним до відповідних категорій посад державних службовців, присвоюється ранг державного службовця в межах певної категорії.

Умови призначення пенсій державним службовцям визначені також Порядком призначення пенсій деяким категоріям осіб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 622.

Враховуючи норми цієї постанови, право на призначення пенсії державного службовця в рамках дії Закону України “Про державну службу” від 2015 року мають особи, які:

1) не отримували пенсію відповідно до Закону України “Про державну службу” від 1993 року;

2) досягли пенсійного віку:

– для жінок – передбаченого ст. 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”;

– для чоловіків – визначеного ст. 37 Закону України “Про державну службу” від 1993 року;

3) мають необхідний спеціальний стаж на посадах, визначений у п.10 та 12 Прикінцевих та перехідних положень нового Закону;

4) мають необхідний страховий стаж – для жінок 30 років, для чоловіків – 35 років.

Слід зазначити, що пенсія державним службовцям призначається в розмірі 60 відсотків суми їх заробітної плати, до якої включаються всі види оплати праці, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, пенсія призначається в розмірі 60 відсотків заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та відповідного рангу за останнім місцем роботи на державній службі, до якої включаються всі види оплати праці, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

При обчисленні пенсії державним службовцям посадовий оклад, надбавки за ранг та вислугу років враховуються в розмірах, установлених на день звернення за призначенням пенсії за останньою займаною посадою державної служби.

Інші виплати враховуються за календарні місяці роботи на посаді державного службовця починаючи з 1 травня 2016 року.

Особам, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, і які на момент виходу на пенсію не перебувають на державній службі, за їх бажанням, розмір виплат (крім посадового окладу, надбавок за ранг і вислугу років) може визначатись в середніх розмірах відносно визначених законодавством таких виплат за місяць, що передує місяцю звернення за призначенням пенсії, але не раніше травня 2016 р., за відповідною посадою (посадами) за останнім місцем роботи на державній службі.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Програма ...
Наступна новина: Прокуратура Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ