Що таке API в веб-додатках?

Що таке API в веб-додатках?

24.12.16 17:08 0 2208

Почнемо з основ: що таке API? Абревіатура розшифровується як Application Programming Interface, або інтерфейс для програмування додатків. Назва, начебто, говорить сама за себе, але краще розглянути більш детальне пояснення. Про те, що собой представляє API нам розповість редактор сайту http://api.xn--41a.ws, на якому можна знайти аналог audio API Вконтакте.

Як вже було сказано, API - це, в першу чергу, інтерфейс, який дозволяє розробникам використовувати готові блоки для побудови програми. У випадку з розробкою мобільних додатків в ролі API може виступати бібліотека для роботи з "розумним будинком" - всі нюанси реалізовані в бібліотеці і ви лише звертаєтеся до цього API в своєму коді.

У разі веб-додатків, API може передавати інформацію в відмінному від стандартного HTML формату, завдяки чому їм зручно користуватися при написанні власних програм. Сторонні загальнодоступні API найчастіше віддають дані в одному з двох форматів: XML або JSON. На випадок, якщо ви вирішили зробити API для свого застосування, запам'ятайте, що JSON набагато більш лаконічний і простіший в читанні, ніж XML, а сервіси, що надають доступ до даних в XML-форматі, поступово відмовляються від останнього.

Навіщо потрібен API вашому додатку?

Існує кілька ситуацій, в яких ви можете захотіти створити API для вашого власного додатку:

  • Мобільний додаток. Так-так, безліч мобільних додатків для різних сервісів працюють при використанні API цих самих сервісів. Ви описали API, зробили простенький мобільний додаток і клієнт зі смартфоном буде отримувати інформацію в свій пристрій саме через API. Це зручно, це розумно, це має сенс;
  • Опенсорс. Все стає краще, якщо використовувати опенсорс :) Насправді, якщо у вашого додатку склалася певна аудиторія, яка користується ним, чому б не обернути це собі на користь? Ну і на користь аудиторії, звичайно ж, теж. Створіть API, за допомогою якого ваші користувачі при бажанні зможуть створити нові клієнти для вашого застосування, нові сервіси на його основі і, можливо, розкриють нові його грані;
  • Максимальне розділення фронтенда і бекенда. Наприклад, при використанні фронтенд-фреймворків. Про
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Папилайт: инструкция по ...

КОМЕНТАРІ