Чернівці: Ротавірусна інфекція та її профілактика

Чернівці: Ротавірусна інфекція та її профілактика

28.12.16 09:50 0 525
За 11 місяців 2016 році в м. Чернівці зареєстровано 301 випадок лабораторно підтверджених гастроентероколітів (ГЕК) проти 256 за аналогічний період 2015 року. Серед зареєстрованих випадків в 2016 році – 32,9% обумовлено ротавірусами. Захворюваність формується за рахунок дитячого населення до 17 років.

Ротавірусний ГЕК – високо контагіозне захворювання. Джерелом інфекції є хворий або носій. Зараження відбувається фекально-оральним шляхом при вживанні забрудненої питної води, харчових продуктів та через передачу «брудними руками».

Спорадичні (поодинокі) випадки ротавірусної інфекції реєструються протягом усього року. А в зимово-весняний період спостерігаються сезонні спалахи захворюваності.

Захворювання розпочинається гостро. Дорослі хворі вказують навіть годину початку захворювання. Клінічні симптоми розвиваються протягом 12-24 год. Перші прояви хвороби – блювання, часто без попередньої нудоти, пронос з болями в животі. Блювання повторюється 3-4 рази в день, може продовжуватись протягом 2-3 днів, повторюється, як правило, після вживання їжі або води.

Випорожнення у хворого мають характерний вигляд: рясні, водянисті, жовтого або жовто-зеленого кольору у вигляді піни з різким неприємним запахом. Пізніше вони нагадують стілець хворих на холеру – типу «рисового відвару».

У зовнішнє середовище вірус потрапляє з виділеннями хворих. Значне виділення ротавірусів з фекаліями відбувається з перших днів і навіть годин від початку розвитку клінічних ознак хвороби. Максимум його виділення спостерігається в перші 3-5 днів від початку хвороби. У ці дні хворий найбільш небезпечний для оточуючих. Пронос може продовжуватись до 7-8 днів, при цьому масивно забруднюються предмети догляду за хворими та об'єкти довкілля, що обумовлює циркуляцію вірусів в природних умовах.

На різних об'єктах навколишнього середовища віруси зберігають життєздатність від 10-15 діб до 1 місяця, у фекаліях – від кількох тижнів до 7 місяців.

Одним із ефективних дезінфектантів, що діють на ротавіруси, є 95% розчин етилового спирту, також вони втрачають свою інфекційну активність під час кип'ятіння впродовж 30 хвилин.

Певна частина хворих, крім ознак диспепсичних розладів, відмічає різку слабкість при захворюванні, підвищення температури до 40 градусів, головний біль до запаморочення, адинамію (хворі скаржаться на те, що не можуть встати з постелі, дійти до туалету – бо ноги «наче ватні»).

При ротавірусному ентериті можливе загострення хронічних захворювань органів травлення. Бактеріальна мікрофлора нормального кишківника стає також патогенною для організму. Хвороба набуває тяжкого перебігу як подвійна інфекція (бактеріальна та вірусна) і в окремих випадках може призвести до летального наслідку.

Всім відомий факт, що хворобу легше попередити, ніж лікувати виправданий і у випадку рото вірусної інфекції. Тому, з метою запобігання захворюванню необхідно:

– при нагляді за дітьми перших років життя суворо дотримуватись правил особистої гігієни;

– в раціоні дитячого харчування користуватись якісними харчовими продуктами;

– для пиття вживати воду гарантованої якості;

– при появі «сигнальних» симптомів захворювання обов'язково звертатись за медичною допомогою.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ