Буковинських водіїв екзаменував… кореєць (+фото)

Буковинських водіїв екзаменував… кореєць (+фото)

28.12.16 13:40 0 584
З приходом на Буковину радянської влади за реєстрацію, технічний огляд автотранспорту, видачу посвідчень водія у Чернівцях відповідав службовець корейського походження з берегів Тихого океану Андрій Тен.

Автор цих рядків мав нагоду поспілкуватись з паном Андрієм у 2001 році, коли йому було вже за дев’яносто.

З’ясувалось, що, Тен — з багатодітної розкуркуленої корейської родини, що в російському примор’ї. Справжнє його ім’я — Ян Суг. Радянська система спрощувала національні ознаки, уніфікуючи їх на російський лад. Ото ж, Яна записали Андрієм. Йому важко давалась російська мова, яку наполегливо опановував, аби мати можливість здобути освіту. Екзамени на робітничий факультет «здавав жестами». Втім, завдяки корейській працьовитості Ян успішно закінчив сільськогосподарський інститут у Москві, став інженером-механіком, викладав автосправу у школі механізації. Під час війни обслуговував автотехніку військових аеродромів.

Чернівчанином кореєць став у 1945 році. Сюди прийшов разом з радянськими військами. Коріння корейського роду з тихоокеанського побережжя Росії прижилося тут на довгі роки. В Чернівецькій Державтоінспекції очолював технічний відділ, відповідав за реєстрацію автотранспорту, видачу номерних знаків, прийом екзаменів, технічні огляди.

За словами ветерана в повоєнних Чернівцях було багато різноманітних марок трофейних автомобілів і мотоциклів. Автоінспекція ретельно стежила з дотриманням правил дорожнього руху. Порушники отримували три попередження в талонах. Штрафи сплачувались через ощадкасу. Окрім автомобілів активними учасниками дорожнього руху були й фіри — підводи, запряжені кіньми.

Толерантна в національних питаннях буковинська земля стала для корейця Ян Суга другою батьківщиною. Щоправда, в службовій біографії Андрія Андрійовича залишилась «щербинка». Її він пов’язував з беріївськими чистками — коли державні органи просіювались через сито політичної надійності. Спецорганам видалось підозрілим його неросійське прізвище. Практично, все керівництво Чернівецької ДАІ тоді було звільнене. Таким чином, перейменування Яна на Андрія виявилось слабкою гарантією політичного вишколу кадрового офіцера правоохоронних органів. Але в професійному сенсі ім’я Тена залишилось авторитетним. Він викладав автосправу в чернівецькій автошколі, працював головним інженером раднаргоспівського агрооб’єднання, будував автогаражі.

Професійну справу «буковинського корейця» на засадах якісної державної послуги продовжують працівники РСЦ МВС в Чернівецькій області.





Анатолій Томків, спеціаліст РСЦ МВС в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: За принципової позиції ...

КОМЕНТАРІ