Історія та особливості професії електромонтажника

Історія та особливості професії електромонтажника

28.12.16 21:40 0 1215

http://220-380-0.ruЕлектрика міцно увійшла в наше життя. Натискаємо одну кнопку, і готово: великі простори, залиті світлом. Вставляємо вилку в розетку, і будь-який електричний прилад починає працювати, і тим самим полегшує нам життя.

Завдяки кому все це? "Дякую" ми повинні сказати людям, які представляють таку професію, як електромонтажник. Саме вони щодня займаються прокладкою нових електромереж, а також лагодять електричні системи в наших офісах і будинках.

Наші будинки обладнані безліччю приладів, а офіси різною технікою, яка не може обійтися без електрики. Професія електромонтажник - дуже важлива і потрібна в наш час, завдяки чому вкрай затребувана

Хто такий електромонтажник?

Електромонтажник - це фахівець, який має відповідну кваліфікацію і відповідає за процес створення проміжних установок, які проводять електричну енергію від генераторів до споживачів. Вони також встановлюють трансформатори, електромотори та інше обладнання, в тому числі прокладають повітряні і наземні електричні лінії.

Назву ця професія бере від давньогрецького слова "ἤλεκτρον", що означає «бурштин» або «блискучий метал», і французького montage, що означає «піднімати». Походження слова спершу здається не зовсім зрозумілим, однак, якщо ознайомитися з історичними фактами про поширення електрики, ви дізнаєтеся, що в процесі тертя вовни об бурштин було вперше помічено статичну електрику. Що до французького монтажу, тут все так само логічно: коли електрика виникло, вона передавалася тільки через повітряні лінії, тобто фактично, вона була піднятою.

Можна сказати, що витоки професії починаються в той час, коли електрика стало вагомою частиною нашого з вами побуту. У Росії професія з'явилася в 1879 році. Саме тоді в Санкт-Петербурзі освітили електрикою Ливарний міст. Мережі були прості і не відрізнялися великою різноманітністю, тепер же фахівці-електромонтажники виконують ряд серйозних обов'язків: їх робота полягає в тому, щоб забезпечити кожен будинок, будівлю, комплекс необхідною кількістю електроенергії.

Спектр обов'язків і робіт визначає розряд електромонтажника. Наприклад, фахівець третього розряду працює з електричним обладнанням не більше 10 кВ, а п'ятого - більш 20 кВ, здійснює монтаж електропідстанцій, апаратів, оснащених складними електросхеми, трансформаторів та ін. Але найголовніший обов'язок фахівця, який працює з електричними системами - це дотримуватися правил техніки безпеки.

Якими особистісними якостями повинен володіти електромонтажник?

Ця професія небезпечна для життя і здоров'я людини, тому кожен фахівець працюючий з електрикою повинен дотримуватися всіх запобіжних заходів, відповідальності і бути вкрай акуратним. До слова, жінок-електромонтажників дуже мало. Це цілком зрозуміло: робота вважається складною і вкрай важкою, тому впоратися з нею навіть чоловікам не завжди під силу. Люди, які вибирають цю професію, повинні мати високу фізичну витривалість, бути здатними працювати на великій висоті навіть в погану погоду, добре координувати свої дії.

Переваги професії електромонтажника

Як вже було сказано раніше, головна перевага даної професії - це її постійна затребуваність. Фахівці-монтажники потрібні в таких сферах, як:

  • Виробничі підприємства, де необхідно встановлювати складне високотехнологічне обладнання;
  • Галузь ЖКГ;
  • Прокладання повітряних і наземних електричних мереж;
  • Обслуговування житлових будинків;
  • Будівельно-інженерні компанії;
  • Робота на об'єктах, що будуються.

Нагадаємо також про те, що затребуваність фахівців-електромонтажників, що мають високу кваліфікацію, дуже висока серед роботодавців, які пропонують конкурентну заробітну плату. Сьогодні середньостатистична зарплата фахівців-електромонтажників по Росії коливається в межах від 40 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Кожен фахівець може отримувати також додатковий дохід, надаючи приватні послуги населенню, тим самим покращуючи своє матеріальне становище. До того ж, приватна практика надає ще одну перевагу - спілкування з великим потоком клієнтів, що, безумовно, означає розширення зв'язків. Відзначимо, що для допуску до роботи потрібно спеціальне посвідчення електрика, тільки після отримання якого фахівець зможе офіційно працевлаштуватися і просуватися по кар'єрних сходах.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Помощь родственникам ...
Наступна новина: Інвестиції в інтернеті: ...

КОМЕНТАРІ